Банкеръ Daily

Общество и политика

''Артекс'' заплашвали главния архитект на София със СМС-и

Главният архитект на София Здравко Здравков коментира в интервю пред bTV, че за момента не е ясно дали строителството на сградата на улица "Златен век" в столичния квартал "Лозенец е законно.Това трябвало да заявят от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Ако строежът обаче се окажел незаконен, частта от сградата, която е в нарушение, би трябвало да се премахне.

По думите на Здравков разрешителното за строеж на „Златен век” не е презаверявано, а това е можело да се случи до ноември 2018 г. Разрешението за строеж важи до ноември 2017 г. и възложителят има право в срок от 1 година, тоест до ноември 2018 г., да поиска презаверка, уточни той.

Главният архитект на София изпита затруднение да отговори на въпроса по какви правила строителството продължава и в момента. 

''Освен това в тази сграда според издадените разрешителни не би трябвало да има жилища. Тя е административна и обектите вътре са описани като ателиета. Ако се продават като апартаменти, хората трябва да знаят, че ще плащат по-високи данъци'', Здравков..

Той потвърди, че е получавал есемеси за натиск от семейство Мирянови, но отказа да ги покаже. Коментира също, че те не са единствените, които се опитват да му влияят. 

Не стана ясно защо в документацията за строежа на „Златен век” се взема предвид позицията на заместник-регионалния министър Валентин Йовев, че за сградата трябва да важат новите правила и съответно разрешителното за строеж да е 10 години, а не позицията на регионалния министър, която казва, че писмото на нейния подчинен няма правна стойност

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във