Банкеръ Daily

Общество и политика

Армията търси 50 гвардейци

Министерство на отбраната обяви конкурс за заемане на 60 вакантни войнишки длъжности в Националната гвардейска част в София. Обявени са 50 вакантни длъжности за „гвардеец“, както и 9 длъжности за „младши шофьор“.

Кандидатите трябва да имат средно или по-високо образование и да не са по-възрастни от 28 години. Също така да са годни за военна служба, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията, срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер, да нямат друго гражданство. Други изисквания са  да не са освобождавани от военна служба поради наложено дисциплинарно наказание "уволнение", да покриват нормативите за физическа годност и да са психологично пригодни.

Кандидатите за приемане на военна служба в състава  трябва да подадат заявление до нейния командир и необходимите документи до 25 септември. Конкурсът ще се проведе на 23 и 24 октомври. Той включва измерване на антропометричните данни на кандидатите за гвардейци, към които има допълнително изискване да са с ръст 175 см. - 185 см., изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване.

Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата им за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10х10 м.) и издръжливост (крос 1000 м.). Тестът за обща култура включва 100 въпроса.

Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, и необходимите документи, са посочени в обявата за конкурса, публикувана в интернет страницата на Министерството на отбраната тук.

Facebook logo
Бъдете с нас и във