Банкеръ Daily

Общество и политика

Армията ще помогне на МВР за ремонта на оградата по границата с Турция

На Сухопътните войски са възложени и неотложните ремонтно-възстановителни дейности на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската граница и прилежащия път.

В изпълнение на мисията на въоръжените сили „Принос към националната сигурност в мирно време“ от 1 ноември над 350 военнослужещи с повече от 40 единици техника от състава на Сухопътните войски оказват съдействие на органите на МВР за охрана на българо-гръцката и българо-турската държавна граница.

В края на септември служебното правителство реши, че оградата по границата ни с Турция ще се управлява от МВР. Преди това разпространи след което разпространи кадри на преградното съоръжение, което през 2013 г. ни струваше 200 милиона лева и целта му беше да мигрантите от Сирия и Ирак. Днес оградата е нарязана. На места съборена, обрасла с храсти и подпирана с камъни.

Военнослужещите от 61-а Стрямска и 2-а Тунджанска механизирана бригада провеждат съвместни патрули със служители на Главна дирекция „Гранична полиция“.

На Сухопътните войски са възложени и неотложните ремонтно-възстановителни дейности на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската граница и прилежащия път. Ремонтно-възстановителните дейности се извършват по съвместен план, изготвен от Главна дирекция „Гранична полиция“ и Командването на Сухопътните войски. В изпълнение на плана от 29 октомври 20 военнослужещи от състава на 55-и инженерен полк със 7 специализирани машини започнаха работа по възстановяването на целостта на съоръжението в района на РДГП „Елхово“.

Военнослужещите от Сухопътните войски изпълняват задачите си по охрана на държавната граница при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, съобщиха от Министерство на отбраната.

Строежът на оградата започна през 2014 г. при правителството на Орешарски.

"Правителството на Борисов не е отделило нито един лев и затова сега това оградно съоръжение е в това състояние. Те са занемарили до степен, че сега отново трябва да се дадат 4-5 милиона лева", смята вътрешният министър Бойко Рашков.

Поетапното изграждане през годините не мина без политически искри и взаимни обвинения. Първоначално бяха монтирани 30 километра "възпиращо съоръжение" в най-лесната равнинна част за близо 10 милиона лева. Кабинетът тогава определи случая като касаещ националната сигурност и похарчи парите без да обявява обществена поръчка, за което беше остро критикуван от опозицията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във