Банкеръ Daily

Общество и политика

Армията ще отбележи празника си без парад, със серия от събития без публика

Серия от събития вместо парад са предвидени тази година за 6 май. Заради короавируса всички събития в страната ще са закрити за зрители, предаде БНР.

От думите на ген. Венцислав Мутафчийски, който е шеф на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и главен лекар на Българската армия, стана ясно, че военните не са планирали парад за 6 май. „Самият процес на подготовка изисква повече от месец събиране на хора на едно място, извеждането им от различни части на страната, за да се подготвят за парада. По този въпрос не сме имали никакви разногласия с Министерството на отбраната“, каза ген. Мутафчийски на брифинг тази сутрин.

Военните училища ще направят затворени церемонии с тържествен марш. На такава церемония във НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново ще бъде министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Демонстрации на умения ще бъдат показани от курсантите на военноморските сили във Варна. А Специалните сили ще направят това на полигона „Црънча“.

Премиерът Бойко Борисов каза, че в авиобазата „Граф Игнатиево ще има демонстрации „само на парашутни войски и авиацията - да направят едно движение все пак да си честваме празника“.

Старши лейтенант Симеон Георгиев е един от пилотите, които ще участват в демонстрацията на празника на летището. „Ще летя на L-39. Това са регулярни полети. Предвид ситуацията в момента, според мен е по-добре, че няма да има парад. Знаем, че хората сега са в критична ситуация. Не би било добре да се притесняват“, каза той пред БНР.

Бившият началник на гвардейците бригаден генерал Боян Ставрев обаче съжалява, че заради Covid-19 няма да има парад. „Тъжно ми е, разбира се. Аз съм военен човек, това е националната гвардейска част, която е един от живите символи на българската държавност след герба, знамето и химна“, коментира той.

В София традиционното слово на президента Румен Радев ще бъде произнесено от сградата на президентството. По обед там ще има и тържествена смяна на караула. Румен Радев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще поднесат цветя на „Незнайния войн“.

Заради коронавируса всички събития в страната ще са закрити за зрители. Тази година няма да има водосвет на бойните знамена, казаха от Министерството на отбраната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във