Банкеръ Daily

Красимир Каракачанов:

Армията не е детска градина, никой не си е помислял за стачки и бунтове

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и ръководството на авиобаза "Граф Игнатиево" дадоха извънреден брифинг, на който коментираха напрежението в базата. По-рано пилотите отказаха да изпълняват учебни полети. На извънредна среща във военното ведомство ръководството на авиобазата и Каракачанов обсъдиха проблемите.

"Дистанцирам себе си и колегите си от думичката "бунт". Летателният състав не прави бунт. Всеки един пилот е в правото си, когато не е уверен в изпълнението на задачата си, да докладва на командира си и да се откаже от задачата. Летателният състав се почувства, че не е в състояние да изпълни задачите си. И се отказахме да провеждаме полети. Това са правилата в авиацията. Иначе понякога хората излитат и не се връщат. Затова думата "бунт" не е правилно употребена в медиите. Причините да се случи това нещо са много и комплексни, защото знаете, че състоянието на ВВС не е много добро. В авиобаза "Граф Игнатиево" има проблеми с изправната авиационна техника. За да подготвим пилотите ни е необходим определен брой изправна техника. Въпреки това летателният състав продължава да изпълнява дежурството си по Еър полисинг", обясни командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Иван Лалов.

По думите му министерството полага огромни усилия за преодоляването на проблемите. "В мен се появява надежда, че в определени срокове това ще се случи. Това, което говорихме, ще бъде предадено на състава в авиобазата и ще набележим мерки", допълни ген. Лалов.

На свой ред министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че става дума за недоразумение, което е било раздухано от медиите. Той внесе яснота какво се обсъждало на извънредната среща - от ръководството на авиобазата са имали въпроси относно двигатели на изтребители, които са били ремонтирани по договор, сключен от предишния военен министър - Николай Ненчев.

От думите на Каракачанов стана ясно, че не всичко по договора е "изпълнено точно".

"Нещата с ремонта, модернизацията и купуването на нови самолети трябва да се движат паралелно. В тези шест месец правителството се опитва да реши проблемите на армията - новите проекти за модернизация на въоръжените сили - в авиацията, флота и сухопътни войски. Отделени са 100 млн.лева за заплатите на военнослужещите. Нашият стремеж е да мотивираме личния състав и чрез достойно заплащане и условия на труд, и чрез нова техника. Не приемам приказки за стачки и бунтове. Армията не е детска градина. И никой не си е помислил за подобни действия", категоричен бе министърът на отбраната.

Той определи създалото се напрежение като политическа спекулация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във