Банкеръ Daily

Общество и политика

Арман Бабикян: 25 души от БСП също са били подслушвани

Арман Бабикян и Мая Манолова

Три различни служби са били ангажирани с подслушването на опозиционни политици преди изборите. Това обяви Арман Бабикян от коалицията "Изправи се! Мутри вън!".

Преди дни съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов съобщи, че 32-ма политици, които не са били част от управляващата коалиция, са били подслушвани. Служебното правителство потвърди, че подобно нещо се е случило и разкри, че сред тях е бил настоящият премиер Стефан Янев, но не потвърди за броя и не назова другите подслушвани лица.

Според Бабикян подслушваните са били 82-ма, а сред тях има и 25 души от партия БСП.

"32-ма бяха обявени преди изборите. Ако към тях прибавите и хората, които бяха слушани по време на протестите миналата година, ще получите бройката. Потвърждение не можем да търсим. Вътрешният министър каза, че има подслушване на политици от опозицията – кои са, колко са?", каза бившият депутат от "Изправи се! Мутри вън!" пред bTV.

Тази седмица от коалицията внесоха искане в Бюрото по СРС-тата за проверка дали са били подслушвани. "Въпросът е да видим реалните отговори. Ако видите състава на комисията – в нея има само един юрист и аз лично изпитвам дълбоки съмнения към възможността на тази комисия. Три различни служби са били организирани, за да извършват това подслушване и когато си в съда и получиш само номера, ти дори не знаеш за кого подписваш", посочи политикът.

Бабикян обяви, че има информация, че той и колегата му от ИМВ адвокат Николай Хаджигенов са сред подслушваните. "Има и 25 човека от БСП, които също са били подслушвани. Не знам защо все още не проявяват интерес, може би ще проявят. Дори да приемем, че всички от опозицията сме някакви престъпници, как пък не подслушаха един от управляващите? Властта все пак е в тях", добави той.

Според него институциите трябва да си свършат работата и да разкрия кои лица са били подслушвани. По думите му унищожаването на записи или трансферирането им на хартия не означава, че не са оставени следи.

Арман Бабикян подчерта категоричен, че незаконното подслушване е форма на натиск и често се използва за изнудване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във