Банкеръ Daily

Общество и политика

Аркади Шарков: Covid мерките на правителството са след дъжд качулка

След дъжд качулка. Така здравният експерт Аркади Шарков определи пред БНР взетите от правителството допълнителни мерки за справяне с коронакризата.

Пари има и ще се дадат, но лекарите започнаха да се разболяват и по места няма достатъчна обезпеченост. Има ресурс от легла, но въпросът е, че интензивните отделения не са достатъчни и добре оборудвани, както и не са обезпечени откъм лекари и медицински сестри“, коментира той.

Според Шарков липсва контрол по спазване на мерките.

„Що се касае до здравната система, тя издържа през пролетта. Притеснително е, че сега други заболявания остават нелекувани. Например, за пациенти с инсулт или с инфаркт лечението закъснява с 8-9 дни, а това задълбочава проблемите. Спирането на плановия прием не беше правилна политика“, допълни експертът.

По думите му е адекватно да има болници с по-голям наплив от пациенти с Covid-19 и такива, които при нужда да разкриват отделения

„Министерството на здравеопазването има желание да постави условия и изпълнение на мерки и стратегии, но от страна на Министерския съвет промените биват парирани или видоизменяни с оглед на това какво ще кажат хората. Така политика трудно се прави, здравна и национална“, подчерта Аркади Шарков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във