Банкеръ Weekly

Общество и политика

АРЖЕНТИНСКИ ФИРМИ С ИЗРАЕЛСКИ ПАРИ ХВЪРЛИХА ОКО НА ЕНЕРГЕТИКАТА

Две мощни аржентински фирми със 100% израелски капитали проявяват сериозен интерес към българската енергетика. Очаква се на 26 юли техни представители да пристигнат у нас на четиридневно посещение. Според твърденията визитата им е подготвена от председателя на асоциацията Природен газ, бившия министър-председател Димитър Попов. (За Бога, братя - не купувайте!)


Двете фирми, чиито имена все още се пазят в тайна, изразяват готовност за незабавни инвестиции в проучвания и добив на природен газ, строителство на газопроводи, изграждане на подземни газохранилища и разработване на геотермални източници на енергия.


Досега чужденците са работили предимно в Югоизточна Азия, но финансовата криза там ги е принудила бързо да преориентират фирмената си стратегия към Балканите. От двете силно развити в енергийно отношение балкански държави - Румъния и България, е предпочетена нашата страна. Румънският газов пазар - най-старият в Европа, се намира в здравата прегръдка на държавния монополист Ромгаз. Освен това България привлича вниманието и заради все още неясните приватизационни намерения в енергийния сектор, коментират експертите от отрасъла.


Явно периодът на втвърдяване в Булгаргаз вече отминава. Сигнал за промяната бе оставката на досегашния изпълнителен директор Васил Филипов, подадена по лични мотиви. Без много шум съветът на директорите я гласува на заседанието си в петък. Г-н Филипов изпълни идеално ролята си на памплонски бик в битката с Мулти и Газпром (поне според официалните изявления).


Днес начело на газовата фирма е необходима личност, която да привлича, а не да отблъсква чуждестранните инвеститори. Заелият овакантеното в Булгаргаз място заместник-председател на Комитета по енергетика Кирил Гегов е сговорчив човек и вероятно ще се справи с поставената задача. Първото голямо изпитание за г-н Гегов на новата длъжност може да се окажат именно преговорите с аржентинските фирми.


Следва и спешно решаване на забатачените проблеми около газовото находище при нос Галата и евентуално изглаждане на противоречията с люксембургската компания Петреко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във