Банкеръ Daily

Общество и политика

Архитектурното наследство на София – запечатано в акварели

Архитект Белин Моллов откри в навечерието на днешния празник – Денят на София (17 септември) - самостоятелна изложба акварели в голямата зала на Държавната агенция „Архиви“. Тя носи заглавието „Архитектурно наследство от столицата, страната и Европа“ и в нея могат да се видят запечатани както впечатляващи сгради и ансамбли от София, така и емблематични постройки от други български и европейски градове. Целта на Моллов е да представи контекста, в който се е развивала архитектурата на столицата и на България като цяло, като същевременно зрителят има възможност да направи съпоставка между постиженията на българските и на европейските архитекти.

Архитект Белин Моллов е роден в Русе, като по-късно се премества да живее и работи в София. Има дългогодишен опит в сферата на устойчивото регионално развитие и благоустройство, заемал е ръководни длъжности в „Софпроект – Генерален план на София”, и в Министерството на регионалното развитие. Участвал е в подготовката на договора за присъединяване на България към Европейския съюз.Преподавал е в софийския Университет по архитектура, строителство и геодезия. Когато рисува, любимата му техника е акварелът, а любимият обект - архитектурни обекти със статут на културни ценности. Има множество самостоятелни изложби в страната и чужбина.

По повод изложбата „Архитектурно наследство от столицата, страната и Европа“ архитект Моллов обясни, че откриването й съвсем целенасочено е трябвало да бъде в навечерието на празника на София. Причината - силното му желание, почитайки паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София, всички живеещи в столицата да споделяме тези добродетели и по отношение на самия град. По-конкретно това означава: да вярваме, че столицата може да се развива, както в духа на девиза Расте, но не старее, така и следвайки съвременните изисквания за функционална и красива градска среда. Да се надяваме, че ще се полагат последователни усилия за опазване на архитектурното наследство и че ще се вдъхне нов живот на паметниците на културата. И последно, но не по важност - да обичаме града си, като черпим мъдрост от първостроителите на България след Освобождението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във