Банкеръ Daily

Общество и политика

Архитектите настояват за конкурси, не искат инженерингови поръчки

От Камарата на архитектите в България (КАБ) са подготвили и внесли предложения в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за изменения и допълнения в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

В началото на годината парламентът прие промени в ЗУТ и бяха върнати за преразглеждане от президента Румен Радев.

Според бранша с последните промени в закона се затруднява инвестиционният процес и нарушават основни принципи на отношенията в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството.

Архитектите са против т.нар. инженерингова поръчка или възлагането на проектирането и строителството на едно и също лице, обясни пред Радио София арх. Владимир Милков, председател на УС на КАБ.

„Смятаме, че това може да се допуска в изключителни случаи – аварии, бедствия и т.н. Но когато става дума за изграждането на обекти от публичен интерес с публични средства не бива ресурсът да е в едни ръце. Това е в ущърб на обществения интерес – така проектантите са принудени да изпълняват това, което строителят им възлага. Искаме отделно възлагане на проектиране и на строителство, настояваме за провеждането на т.нар. архитектурни конкурси – най-добрия инструмент за избор на проект“, разясни той.

Арх. Владимир Милков се позова на проучване, проведено в Германия, според което проектите с инженерингова поръчка са с около 20% по-скъпи и в същото време отстъпват по качество и естетика на тези с архитектурен конкурс.

Инженерингът дава възможност и за злоупотреби, допълни експертът.

Арх. Милков обясни и процедурата за строителство на сгради и подчерта, че противоконституционно да се иска съответният изпълнител да изгради и инфраструктура (улици и тротоари) на терени, които са частни и по принцип това е задължение на общините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във