Банкеръ Daily

Общество и политика

Архитектите искат конкурс за бъдещата Национална детска болница

Камарата на архитектите в България настоява за стриктно спазване на утвърдените европейски практики при реализацията на бъдещата Национална детска многопрофилна болница. Това означава да бъдат изпълнени последователно всички етапи в процеса по инвестиционно проектиране и строителство на новата сграда. Официалната позиция на професионалната организация е изпратена до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров на 17 юли 2021 година.

Построяването на детска болница по съвременните стандарти трябва да се предхожда от задълбочено прединвестиционно проучване, на базата на което да бъде създадено подробно задание за проектиране, отбелязват от професионалната организация. Заданието следва да бъде изготвено от експерти, притежаващи нужните знания и опит в планирането на здравни заведения от подобен тип и мащаб. В него да бъдат разписани конкретните изисквания и параметри на сградата, определени на базата на актуална информация и анализ на детската заболеваемост в България. Целта е по този начин да бъде изчислен необходимия капацитет на легловата база, както и да бъдат прецизирани типовете отделения, операционни, лаборатории, кабинети и други. Подобен подход е обичайна практика при планирането на детски болници по света.

Да бъде проведен открит архитектурен конкурс за изработване на идеен проект на бъдещата болница, настояват от Камарата на архитектите в България. Целта е да има по-голяма конкуренция на проектантски идеи, въз основа на които да бъде избрано най-оптималното решение. Конкурсът ще осигури по-широка публичност и прозрачност още в първоначалния етап на процеса, подчертават от камарата.

След успешното преминаване на тези етапи и изясняване на всички жизненоважни параметри на проекта, ще може да се определи реалната стойност на болницата и да се обяви нова обществена поръчка за изграждането й.

 

Жалба за спиране на обществената поръчка

На 30 септември 2019 г. Камарата на архитектите в България внесе жалба във Върховния административен съд за спирането на обществената поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса, предвидени за бъдещата детска болница в София. Всички аргументи за лошото планиране, подготовка и провеждане, за невъзможния предмет на обществената поръчка от 2019 г. и за неефективното разходване на публични средства в тази процедура, се доказаха във времето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във