Банкеръ Daily

Общество и политика

Археолози: Паисий е роден в Самоков, не в Банско

Проф. Николай Овчаров

Паисий Хилендарски не е роден в Банско, както се смяташе досега, а в Самоков. Това твърдят в своя монография за крепостта Кокалянски Урвич и манастира в нея професор Николай Овчаров и Филип Петрунов от БАН.

Археолозите се концентрират върху името на крепостта и на прилежащия й манастир - Урвич. Според тях това е единственото българско място, което е споменато в историята на Паисий.

"Паисий е бил на това място, познавал е много добре това място и при положение че той е роден само на няколко километра от Урвич, най-вероятно той е бил закърмен с идеята за Урвич. Така че нашето мнение като разкопвачи е в това, че той произхожда именно от Самоков, близкия Самоков или в неговия близък район", разказва пред БНТ археологът проф. Николай Овчаров.

Професор Овчаров посочва и други доводи в подкрепа на своята теза. Сред тях е диалектът, на който е написана ''История славянобългарска'', както и фактът, че първите преписвачи на текста са от село Доспей. В края на 30-те години обаче по-популярна е тезата, че Паисий е роден в Банско.

"Единствено за Банско в момента има писмени сведения, публикувани, че Банско е родното място на Паисий. Още през 1938 г. професор тогава, после академик Йордан Иванов публикува една приписка в Хилендарската кондика, благодарение на която се установява, че Банско е родното място на Паисий", каза Светла Барякова от Музейния комплекс - Банско.

Според местните хора въпросът е спорен.

"Едно от родните места е Самоков, друго е Банско. Въпрос на местен патриотизъм", казва жителят на Банско Иван Цонков.

Самият Паисий пише, че е роден през 1722 г. и произхожда от Самоковската епархия. По това време обаче Банско е било част от нейните предели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във