Банкеръ Daily

Общество и политика

Археолози откриха укрепен център от преди Христа в Бургаския залив

Археолози откриха при разкопки на нос "Чироза" укрепен еленистичен център от 2-1 век преди Христа. Укреплението е с площ от 800 кв. м. и широко 4 метра.  Община Бургас, Националният исторически музей и Регионалният исторически музей финансират проучванията на обекта.

Нос "Чироза" се намира в Бургаски залив между квартала "Крайморие" и рибарското селище "Ченгене скеле". Показател за датирането на обекта е керамичният материал, изваден от водата. При 260 обработени керамични фрагмента, 40 процента са от тракийска керамика - съдове, работени на ръка, с пластична украса и излъскана повърхност. Останалите фрагменти са от амфори, дъна и стени на местни и вносни купи, червенолакова керамика с релефна украса. Сигурен маркер за датиране на обекта са дръжките, дъната от коски амфори и керамичните фрагменти с предполагаем произход от района на древен Пергам, казаха от управата на РИВ в Бургас. От там обясниха, че в източната и югоизточна акватория на нос "Чироза" са проведени подводни издирвания, където са открити археологически структури и находки на площ от 2 декара, които са картирани. Същевременно са извършени и геофизични проучвания и батиметрично заснемане на морското дъно. Водолазният екип е заснел множество обработени каменни блокове с различна големина и форма.

Прави впечатление откриването на голям брой фрагменти от гръцка строителна керамика, римски тегули и имбрекси, както и някои цели късноантични керемиди. При подводните огледи водолазният екип успя да събере от морското дъно около 100 керамични фрагмента, половин каменен гръцки щок от котва, каменна бойна топка, няколко сравнително добре запазени амфори, добавиха от музея.

Представените подводни проучвания през 2020 г. се явяват вторите в района само за една година. В периода 17-23.02.2020 г. екип под ръководството на д-р Найден Прахов проведе геофизично сканиране и 2 водолазни огледа в района на Рибарското пристанище в залива Ченгене скеле и при о. Св. Анастасия.

В средата на  август започнаха и същинските подводни разкопки на подводния обект, финансирани изцяло от Община Бургас. Те се ръководят от проф. Христов и д-р Найден Прахов, директор на Центъра за подводна археология към Министерството на културата и гл. ас. в НАИМ-БАН. За резултатите от тях широката общественост ще бъде информирана след приключването им.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във