Банкеръ Daily

Общество и политика

Археолози откриха рицарска маска на кръстоносец край Кърджали

Крепостта Вишеград е един от шестте обекта, планирани за развитието на културния туризъм.

Археолози откриха рицарска маска на кръстоносец край Кърджали. Археологът Николай Овчаров обяви, че са открити нови артефакти при разкопки в крепостта Вишеград. 

Вишеград е един от шестте обекта, планирани за развитието на културния туризъм. Според Овчаров замъкът е изключително запазен.  Откритата рицарска маска е особено важна, тъй като изяснява много важен исторически период, в който през 1206 г. хроникьорите описват как рицарите от Четвъртия кръстоносен поход идват по тези места.

"Откритата през 70-те години маска и намерените сега сребърна монета от края на 11в. и железни кръстове от края на 14 век, дават основание за датировката на обекта и тълкуването, че именно тук, по време на Четвъртия кръстоносен поход, рицарите разбират от българите в региона за смъртта на император Балдуин и избират регента Анри за император на Латинската империя.", каза археологът.

Крепостта Вишеград е обявена за паметник на културата от национално значение през 1968 година. Средновековната крепост се намира на десния бряг на р. Арда, на около 150 м северно от селото. До нея се достига по добър коларски път. Заема площ от 562 кв.м. върху скалист връх над яз. "Студен кладенец". Крепостната стена опасва върха от всички посоки. На места са запазени стени с височина до 7 м и ширина до 1.75 м. Построена е най-вероятно през ХІІ-ХІІІ в.

Запазени са следите от две правоъгълни двуетажни вътрешни кули. Стените им са дебели около 2.20 м и измазани с хоросан, примесен със счукани тухли. Първият етаж е ползван за водохранилище. Ясно личат етапи на доизграждане на помещенията и стената в по-късен период от съществуването на крепостта. Входът е бил от югоизток. Крепостта е проучвана в периода 1971-74 година. Открити са както цели, така и фрагменти от глинени съдове със сграфито украса, желязна маска, стрели, копия, накити и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във