Банкеръ Daily

Общество и политика

Археолози откриха нов храм с богата стенописна украса на хълма "Трапезица"

Нова църква с богата стенописна украса разкриха археолози на хълма "Трапезица", съобщи ръководителят на екипа проф. Константин Тотев от великотърновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН.

Църквата е разположена непосредствено до Западната крепостна стена до останките на сграда, която археолозите определят като кула или бастион.
Църквата има уникални фрески, рисувани през XIII век, когато е бил построен и храмът. Изключително качествените стенописи са изпълнени в стилистиката на Търновската живописна школа. Специалистите вадят от пръстта красиви парчета от стенописната украса и признават, че такива рисунки, на които се виждат и човешки образи, няма в стенописите на нито един от храмовете на крепостта. "Много красива живопис. По качество и художествена стойност фреските тук надминават тези в църкви 13 и 2, които са най-хубавите на Трапезица. Досега сме открили три човешки фигури, които са изпълнени монументално, и глава с нимб", обяснява проф. д.изк. Константин Тотев.

Това е петият новооткрит храм на Трапезица през последните 10 години. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във