Банкеръ Daily

Общество и политика

Археолози откриха древно селище край Сандански

Археолозите откриха ново древно селище край санданското село Дамяница. Откритието е направено в обект, през който трябва да минава лот 3 на автомагистрала "Струма", свързващ Благоевград със Сандански, съобщи БНТ. 

В района се намира едно от най-големите праисторически селища в България и сега там се извършват усилени разкопки. Последните открития на археолозите са ценни находки от преди 7000 години, сред тях са предмети, свързани с обредния живот на древните хора населявали този район. 

На терен работят 65 археолози от цялата страна за първи път се прави цялостно проучване на праисторическото селище край село Дамяница.То е на площ 200 декара, като почти половината от тях попадат в границата на магистралата. Последното откритие е опожарено жилище, което е около 35 квадратни метра. В него са разкрити термични съоръжения и запазени съдове.

"В този етап от праисторията на България това са били пещи, но в случая това са огнища, отворени огнища, опожарението сигурно е в някаква случайност е извършило и обитателите му са напуснали бързо. В центъра на жилището виждаме това огнище, в което са запазени 7 съда "ин сито" вътре поставени, от двете му страни има също няколко съда изключително красиви, това е една кана с 2 дръжки, с едно квадратно устие, което е много типично за периода", коментира археологът от Националния исторически музей към БАН Иван Вайсов. 

Последните археологически проучвания доказват, че селищата от периода на късния неолит - това е 5-то хилядолетие преди Христа, са се развивали на системата на малки квартали.

Намерените находки са с голяма историческа стойност, защото са свързани с обредния живот на праисторическите хора. Това са каменни тесли, различни инструменти, направени от кост или камък,част от гривна направена от мида. Сред най-ценните и уникални находки са керамичните човешки фигурки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във