Банкеръ Daily

Общество и политика

Арх. Борислав Игнатов предлага финансова децентрализация за районните общини

"Демократична България" влезе в официалната предизборна кампания с публичен дебат със столичани по последния раздел на програмата си  - „София – столица на гражданите“.

Финансова децентрализация е едно от ключовите предложения в този раздел. "Демократична България" предлага между 10 и 20%  (от 20 до 40 млн. лв.) от приходите от данък недвижими имоти и данък МПС безусловно да се разпределя към районите, на основата на постъпленията от всеки район. Районните кметове, заедно с местните жители, ще решават за какви проекти да бъдат изразходвани тези средства.

Основен акцент в програмата е и прозрачното бюджетиране с участието на гражданите. "Демократична България" ще промени радикално процеса на приемането на бюджета на Столична община, като ще представя много по-рано на обсъждане основните му параметри – първо по райони, а впоследствие и на общинско ниво. Ще бъде осигурена прозрачност на големите капиталови разходи, които ще бъдат поставяни на обсъждане пред обществеността. Основните приоритети на гражданите ще бъдат отчитани и през социологически проучвания.

Кандидатът за кмет арх. Борислав Игнатов подчерта, че програмата на Демократична България е ориентирана към всички граждани. „Нашата сила е да преодоляваме заедно препятствия. Ще осигурим прозрачно управление и всеки един ще може да се възползва от правото си на добра градска среда и добро административно обслужване“, посочи той.

Методи Лалов, водач на листата за общински съветници, заяви, че всяка общност се нуждае от хора, които да й служат. "Крайно време е столицата, а и всички останали градове в България да излъчват кметове и управляващи, които възприемат управлението като служба на гражданите. Ние правим категоричната заявка, че ще слушаме вашия глас. Готови сме да провеждаме всички мерки, които осигуряват участието на гражданите в управлението“, обеща доскорошният съдия.

Общинският съветник от ДСБ Иво Божков също обеща, че ще работят за това гражданите да бъдат въвлечени в управлението – тяхно предложение, което е било отхвърлено от предишния СОС. "Процент от бюджета на всеки район, да бъде харчен спрямо допитвания до гражданите. Така те ще могат да определят дали дупките по пътищата са техен приоритет или има друго, което е по-важно", поясни Божков.

Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение", говори за трите основни стълба, които ще осигурят подобряване на бизнес климата – електронизация, опростяване на процедурите и пълна прозрачност на общинските компании. „Споделената икономика е много важна за столицата. С нея десетки хиляди столичани могат да станат предприемачи. Ние искаме да намалим данъчната тежест върху тези услуги “, подчерта Панев.

Проф. Александър Кьосев от "Да, България", запозна присъстващите с мерките за подкрепа на културни проекти и идеите за модерно представяне на историческото наследство, включително конкретни културни политики, способни да споят южните и централни части на София с нейните северни предградия и да оживят северната част на столицата. 

Специалистът по здравен мениджмънт на "Да, България", Михаил Сотиров представи предложението на демократичното обединение за общинска програма по здравеопазване, базирана върху модерни и ефективни общински здравни заведения (ДКЦ), стимулиране на активния градски начин на живот и въвеждане на балансирана и разнообразна храна в училищата, разположени на територията на града.

В срещата участва и кандидатът за кмет на район "Оборище“ Николай Александров. „Кандидатирам се за кмет, защото смятам, че да критикуваш не е достатъчно. Необходимо е да застанеш с името, опита и уменията си и да предложиш алтернатива на досегашното управление. Изключително съм щастлив, че това събитие „София – столица на гражданите“ е в нашия район – „Оборище“, каза той. По думите му тук, в сърцето на София, живеят будните хора, хората, на чиято подкрепа разчита най-много "Демократична България".

"Вярвам, че заедно можем да постигнем промяната в нашия град, която всички желаем. А тя зависи най-вече от вас – активните граждани. Нека да заявим, че „Оборище“ може много повече, че София може много повече“, призова Александров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във