Банкеръ Daily

Общество и политика

Арестуваха за търговия с влияние президентския секретар Пламен Узунов

Арестуваха секретаря по правни въпроси на президента Румен Радев - Пламен Узунов. Най-вероятно причината за задържането му са разменени съобщения с бизнесмена Пламен Бобоков, за които прокуратурата съобщи по-рано днес.

От приложените от държавното обвинение снимки на чатове между двамата става ясно, че Бобоков е получил от Узунов съдебното решение, с което се отменя забраната за плаване на кораба "Бадр". Секретарят го е изпратил на бизнесмена 6 дни преди решението да бъде публикувано в сайта на Върховния административен съд. По тази причина се води разследване за търговия с влияние.

В момента се извършва претърсване на дома на Узунов в столичния квартал "Кръстова вада".

Бизнесменът Пламен Бобоков е привлечен като обвиняем по образуваното досъдебно производство, като му е определена мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 1 млн. лв., която е бил длъжен да внесе до 14 юни включително. Тъй като обаче това не е било направено, той е задържан за 72 часа.

В хода на досъдебното производство е изготвена компютърно-техническа експертиза на иззети мобилни телефони и таблети, ползвани от обвиняемите по делото. Информацията, анализирана в хода на същата, надхвърля 200 GB. От съдържанието от изследвания мобилен телефонен апарат и мобилна компютърно-информационна система на Бобоков става ясно, че той е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност.

Очаква се в Спецпрокуратурата да пристигне и русенският прокурор Николай Николов, тъй като чат комуникация с бизнесмена пламен Бобоков го уличава, че е търсил съдействие от него, за да бъде избран за окръжен прокурор на Русе.

По делото стана ясно и че има комуникация между Бобоков и президента във връзка с изпращането на посланик в Либерия.  Самият Пламен Бобоков каза, че той се е виждал с президента преди 2-3 години, а с Пламен Узунов се познават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във