Банкеръ Daily

Общество и политика

Арестът на Владислав Горанов е незаконен, реши съдът

​Софийският районен съд отмени заповедта за задържане на бившия финансов министър Владислав Горанов. Това пише в решение на съда от днес.

Главна дирекция ''Национална полиция'' е осъдена да заплати на Горанов 490 лева разноски по делото, от които 480 лева адвокатско възнаграждение и 10 лева държавна такса.

В мотивите съдът записва, че е допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените правила, което ограничава правото на защита. Нарушението е свързано с фактическата обосновка на задържането. Съдът цитира решение на Съда по правата на човека в Страсбург срещу България, според което не е достатъчно заповедта за задържане да съдържа само позоваване на разпоредби, без посочване на специфични обстоятелства или действия на задържаното лице, дали повод на органа да прибегне до задържане.

Освен това видно съдът намира за произволни твърденията, че задържането е съобразено с личността на задържания и възможността за оказване от негова страна на въздействие върху евентуалните свидетели, които ще бъдат разпитани в хода на наказателното производство. "В случая се касае за неосъждано лице , за което няма данни да е криминално регистрано или да има други регистрирани противоправни прояви, за да бъде ''профилактирано'', чрез задържане", категоричен е съдията. 

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във