Банкеръ Daily

Регионалната комисия в НС реши

АПИ да изплати на пътните фирми 50% от извършените дейности

Парламентарната комисия по регионална политика прие решение, с което се дава възможност Агенция "Пътна инфраструктура" да изплати на пътните фирми 50 на сто от извършените дейности за ремонти и поддържане, както и да се заплатят 100 процента от всички задължения за доставка и монтаж на ограничителни системи, пътни знаци и маркировка.

Решението беше прието с 9 гласа "За".

4-ма от народните представители бяха против, въздържаха се трима. Спорове в комисията се разгоряха заради редакционни поправки в последния момент.

Една от тях е комисията по регионална политика да замени Антикорупционната комисия като втора проверяваща след междуведомствената група от експерти, преди да се пристъпи и към останалите плащания към пътните фирми.

Управляващите са успели да се разберат как да бъде изплатен дългът към пътностроителните фирми, за да могат да започнат текущите необходими ремонти. Това е било постигнато на продължилия четири часа снощи коалиционен съвет. Било е прието настояването на премиера Кирил Петков - 50% от парите за пътищата (над 600 милиона лева) да бъдат изплатени веднага, а останалите 50% - след ревизия на изпълнението. Това потвърди вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов. 

Очаква се решението да бъде гласувано в четвъртък в пленарната зала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във