Банкеръ Daily

Общество и политика

Апелативният съд във Варна отмени екстрадицията на Алексей Алчин

Алексей Алчин след освобождаването му (снимка БНР)

Апелативният съд във Варна отмени решението на Окръжния съд в града и отказа екстрадицията на руския гражданин Алексей Алчин, поискана от съдебните власти в Руската федерация по разследване на данъчно престъпление.

Втората инстанция отмени и мярката му за неотклонение. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Мотивите за решението на съда ще бъдат обявени по-късно днес.

Алексей Алчин е издирван от властите в родината му във връзка с разследване за укриване на данъци в особено големи размери. Обвиненията срещу него са, че като директор на търговско дружество се е сдобил с данните за банкови сметки на фиктивни фирми. В резултат на действията му, включително подписване на документи с невярно съдържание, на Русия са нанесени вреди за над 282.5 милиона рубли.

Според властите във федерацията, след извършване на престъплението, Алчин се е отклонил от правосъдието и се е укрил, което е наложило да бъде обявен за международно издирване чрез Интерпол.

Деянието, за което чуждият гражданин е обвинен, е извършено през 2015 г. Издирването му е започнало през 2018-та, а през април 2021 г. е бил привлечен като обвиняем. 

Вчера съда изслушаха двама свидетели, сред които Генадий Гудков - бивш депутат от Руската дума, който живее във Варна. Той посочи, че в Русия отдавна не се спазват правата на човека и дори за споменаване на думата "война" за войната в Украйна, можеш да получиш от 3 до 5 години затвор.

Пред сградата на съда отново имаше протестиращи, сред които известният български режисьор Галин Стоев. Според него обвиненията са скалъпени. Той е убеден, че няма никаква гаранция, че Алчин ще получи справедлива присъда в родината си.

В морската ни столица, както и в София, в продължение на седмици имаше протести в защита на Алексей Алчин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във