Банкеръ Weekly

Общество и политика

АПЕЛАТИВНИЯТ СЪД ЩЕ РЕШАВА СЪДБАТА НА ПЧБ

Активите на фалиралата Първа частна банка са на една ръка разстояние от Йорсет Холдингс (България) и голяма заслуга за това има Занзи Холдингс - кипърската офшорка, която е акционер в бизнесструктурите на небезизвестния бизнесмен и бивш член на Г-13 Васил Божков. Тя даде гаранция от 5 млн. г. марки, благодарение на която холдингът получи кредит и успя да плати за ПЧБ. А както в.БАНКЕРЪ научи, две трети от него вече били погасени, при все че бе отпуснат за срок от шест месеца.


Йорсет Холдингс (България) бе обявен за купувач на фалиралата банка със съдействието на нейните синдици. Именно затова изпълнителният директор на Агенцията за държавните вземания Александър Раков атакува действията на синдиците на ПЧБ Теодора Стоянова и Явор Камбуров. На 9 юни 2000 г. обаче софийският градски съдия Алексей Иванов отхвърли жалбата на Раков, а решението му е без право на обжалване.


За в.БАНКЕРЪ Теодора Стоянова съобщи, че описването на активите на фалиралата ПЧБ е пред приключване и от следващата седмица синдичката ще има готовност да започне прехвърлянето им.


Сред финансовите среди се коментира, че веднага след като Йорсет Холдингс (България) бъде въведен като собственик на ПЧБ, управлението му ще бъде поето от Людмил Владимиров. Той, заедно със Стефан Чепилски, бе квестор на затворената банка близо година и добре познава имуществото й, кредитния й портфейл и имотите й. А Йорсет Холдингс (България) тепърва трябва да печели от тях. Собствениците му обаче все още не бива да бързат с отварянето на шампанското, защото ако смятат, че съдебната битка с държавата е приключила, могат да свършат като власите в Дунава.


Съдбата на ПЧБ в момента се намира в ръцете на Софийския апелативен съд. Вестник БАНКЕРЪ научи, че той е получил жалбата на Александър Раков срещу постановлението на съдия Иванов от 22 май 2000 г., с което той нареди активите на ПЧБ да бъдат прехвърлени на Йорсет Холдингс (България). Изпълнителният директор на Агенцията за държавните вземания смята, че това постановление е незаконосъобразно и е издадено в нарушение на правилата на съдебното производство. Той подчертава, че съдия Иванов е издал постановлението, преди да е изтекъл седемдневният срок, в който Агенцията е имала право да обжалва протоколите на синдиците на ПЧБ от 8 май и 15 май 2000 г., с които те обявяват Йорсет Холдингс (България) за купувач на ПЧБ.


Александър Раков обръща внимание, че в делото по несъстоятелността на ПЧБ липсват и доказателства за издаване на протокол за редовно разгласяване по смисъла на чл.376, ал.3 от Гражданския процесуален кодекс.


Според чл.376 от ГПК съдия-изпълнителят е длъжен да изготви обявление за продажбата, в което дава описание на продавания имот, деня и мястото за провеждане на търга, както и цената, от която ще започне наддаването. В ал.3 на същия член се казва, че съдия-изпълнителят съставя протокол, в който се посочва денят на разгласяване на обявлението. Точно този документ, според Раков, липсва и това поставяло под въпрос валидността на търга за ПЧБ. Малката подробност в случая е, че чл.376 от ГПК се отнася за продажба на имоти и само съдът може да реши дали неговите текстове са задължителни и при продажбата на фалирали банки.


В постановлението на съдия Иванов за прехвърляне на активите на ПЧБ в полза на Йорсет Холдингс (България) липсва пълно описание на всички вземания на фалиралата банка. Според Александър Раков това описание е абсолютно задължително и подобен пропуск създава предпоставки за незаконосъобразно придобиване на имущество, което не е било предмет на търга.


В жалбата си до Апелативния съд изпълнителният директор на агенцията посочва, че на 15 декември 1999 г. Йорсет Холдингс (България) е изтеглил депозита си от 1.85 млн. лв. за участие в търга, преди да бъде обявен за победител в него. Раков смята, че с това свое действие холдингът е загубил право да участва в търга. Освен това при наддаването за ПЧБ най-високата цена, която холдингът е оферирал, е 18.7 млн. лв., а съдия Иванов е постановил активите на фалиралата банка да му бъдат прехвърлени след плащането на 14.82 млн. лева, което според Александър Ракова също е незаконосъобразно.


Ако Апелативният съд уважи жалбата на изпълнителния директор на Агенцията за държавните вземания, активите на ПЧБ ще се отдалечат от Йорсет Холдингс (България).

Facebook logo
Бъдете с нас и във