Банкеръ Daily

Общество и политика

Апелативният спецсъд пусна от ареста Красимир Живков и Николай Миховски

Бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков.

И последните двама задържани за аферата с опасните отпадъци - бившият заместник-министър на околната среда Красимир Живков и плевенския бизнесмен Николай Миховски, излизат на свобода. В последния ден от годината Апелативният специализиран съд ги пусна от ареста срещу парични гаранции.

Заседанието днес беше по протест на прокуратурата срещу решение от миналата седмица на първоинстанционния Специализиран съд, който замени задържането на Живков и Миховски с парична гаранция. За бившия зам.-екоминистър – тя беше в размер на 20 000 лева, а за плевенския бизмесмен - 100 000 лева.

Срещу размера на гаранциите си жалби подадоха и двамата обвиняеми. В окончателното си решение днес Апелативният спецсъд не уважи възраженията на нито една от страните. Двамата излизат от ареста, но срещу в пъти по-големи гаранции. За свободата на Красимир Живков тя е 100 000 лева, а на Николай Миховски - 200 000 лева.

Живков и Миховски бяха задържани в края на май и бяха обвинени с братята Пламен и Атанас Бобокови и още няколко души, че от 2014 година са действали като организирана престъпна група за внос и преработка на опасни отпадъци.

Почти осем месеца след шумните акции по задържането им случаят  все още е само на етап разследване, но затова пък по него беше постановена безпрецедентна за българските стандарти парична гаранция от 2 милиона лева. Плати я, за да излезе на свобода,  Атанас Бобоков.

Брат му – Пламен, беше освободен още след първоначалното задържане срещу 1 милион лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във