Банкеръ Daily

Общество и политика

''Апартаментгейт'' през погледа на "Файненшъл таймс"

Скандалът, наречен "Апартаментгейт", разгневи обикновените българи, които обикновено приемат корупцията като неизбежна част от живота в най-бедната страна-членка на ЕС, пише ''Файненшъл Таймс'' в подробна публикация.

Цените на имотите са гореща тема сред новата средна класа в България. В София има бум на жилищно строителство, чиято причина е засиления растеж на населението в столицата. Закупуването на жилища е приоритет за много хора, които излизат от мрачните жилищни блокове на Съветската епоха.

Аферата с евтините и недекларирани изцяло луксозни имоти удря по ГЕРБ, посочва изданието. Това може да доведе до загуба на евроизборите и също така e възможно да провали опитите на премиера Борисов да убеди ЕС да прекрати мониторинга над  българската съдебна система.

Липсата на напредък в борбата с корупцията не позволява на България и Румъния да се присъединят към шенгенската програма на ЕС за безвизови пътувания. В годишния корупционен индекс на Transparency International България, Румъния и Гърция са на последни места по отношение на борба с корупцията сред 27-те държави-членки на ЕС.

В материала са изброени оставките на правосъдния министър Цецка Цачева, зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, двамата заместник министри и ръководителят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Обществото е ''шокирано'' от броя на политиците от ГЕРБ, замесени в скандала и от лукса в жилищата им.

Споменати са и доклади, според които политици от левицата също са се сдобили с луксозни жилища докато са били на власт.

В публикацията не е пропуснато да се отбележи и ролята на ''Артекс'' и спирането на предизвикалия множество спорове проект ''Златен век''.

''Имиджът на ГЕРБ в Европа ще пострада, въпреки че правителството вероятно ще се справи с тази криза. Хората могат да сравняват финансовите си възможности директно с тези на висшите лидери и да осъзнаят колко огромна е пропастта. ”, коментира пред ''Файненшъл Таймс д-р Мойс Файон от Центъра за изследване на демокрацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във