Банкеръ Weekly

Общество и политика

"Апартаментгейт" преди евровота?

Кооперация "Летера" на фирма "Артекс", в която е новият луксозен апартамент на Цветан Цветанов.

Прокуратурата ще направи проверка на сделката с апартаментите и новия имот на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Това стана ясно от изказване на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. Сигналът за новото луксозно жилище на Цветанов е внесен в обвинението от гражданското сдружение "Боец". От него са сезирали и комисията "Антикорупция".

От думите на Арнаудова се разбра също, че проверката ще трае два месеца и ще трябва да констатира дали има данни за извършено престъпление. В случай на необходимост може да бъде потърсено съдействието и от комисията "Антикорупция", но е възможно и двете проверки да вървят паралелно по различни текстове. Това означава, че резултатите от тях ще станат известни броени дни преди гласуването за Европейски парламент на 26 май.

През седмицата се разбра, че Цветанов си купил луксозен апартамент под пазарната цена на имота, според съвместно разследване на "Свободна Европа" и Антикорупционния фонд. Съдейки по публикацията им заместник-председателят на ГЕРБ е придобил жилището четири пъти по-евтино.

Апартаментът бил в престижния квартал "Изток" и се намирал в наградената през 2017-а  "Сграда на годината". Това е кооперация "Летера" на фирма "Артекс". В нотариалния акт пък пишело: "Апартамент 10, с прилежаща сервизна шахта, със застроена площ на апартамента 239.90 кв/м". В сделката попадал и двоен гараж, отделен от останалите в сградата, плюс "ВИП асансьор", чиято шахта, според нотариалния акт, също била собственост на семейство Цветанови. 

За да се сдобие с имота, Цветан Цветанов разменил със строителя две свои жилища на улица "Елемаг" заедно с две паркоместа. Доплатил и 100 000 лева. Така вторият в ГЕРБ придобил апартамента срещу 386 654 лева.

Цветанов обясни пред медиите, че сделката е извършена според българското законодателство и няма нищо незаконно, нито договорка с когото и да било. "Двата апартамента, които съм прехвърлил и съм направил замяна за този, който съм купил, са в същия район. От гледна точка на местоположение предишните два са на много по-хубаво място", посочи той. По думите му има замяна и разликата е от около 39 или 40 кв. м и той е доплатил за жилището си 100 хил. лева. Плащането е направено по банков път, като е попълнил и съответните декларации за произхода на парите.

По-късно дойде и вестта, че двата апартамента, които заместник-председателят на ГЕРБ е заменил за новия си имот, са останали собственост на фирма "Артекс“ само няколко часа. След което били продадени на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков и съпругата му Ива Велкова. За тях семейната двойка платила 470 000 лева.

Цветанов заяви, че този човек не е служител в ГЕРБ и не може да коментира действията на други лица, които са правили сделката.

По информация на сайта "Биволъ" фирмата "Артекс" е продала апартаменти на ниски цени не само на Цветан Цветанов, но и на Цецка Цачева и Вежди Рашидов, Всичките сделки са сключени през лятото на 2018-а. Цачева е придобила 198 кв. м  за 670 евро на кв. м  заедно със сестра си. Фирма, свързана с Вежди Рашидов, е платила повече - 856 евро на кв. м за 116 кв. м в същата сграда и е придобила още един апартамент в нова сграда на ул. "Тинтява".

Преди прокуратурата да се захване с новия апартамент на Цветанов, проверка поискаха от БСП. Депутатът Явор Божанков припомни, че заместник-председателят на ГЕРБ стана известен като политикът с шестте апартамента. Това имане бе оправдано с пенсията на тъщата и тъста - а случайно или не, тогавашният шеф на НАП Красимир Стефанов, който води проверката, стана депутат от ГЕРБ.

"Този път, забележете, е купен не с пенсията на тъщата, а със заменки. Четири пъти под пазарната цена, което е дало основание на Цветанов да купи апартамента с 1 млн. лв. по-евтино", коментира Божанков. Той се зачуди защо строителят се е лишил от този 1 млн. лв. и намери отговор в доклада на Европейската комисия, който твърди, че две трети от прането на пари у нас е свързано с политици и не се разследва от компетентните органи в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във