Банкеръ Daily

Общество и политика

"Апартаментгейт" е скандал на самозабравянето, смята политолог

Цветан Цветанов изглежда вече е "отписан". Изказванията на Томислав Дончев и на други говорители на ГЕРБ навеждат на мисълта, че Цветанов ще се оттегли от лидерските си позиции. Оставката му е само въпрос на време - поне като шеф на парламентарната група. Да, ГЕРБ ще претърпят тежък удар по репутацията си, ще претърпят и сериозни организационни щети, но това е единственият начин да се явят в приемлив вид на идващите избори. Това е коментарът на политолога Даниел Смилов  за "Дойче веле" по случая коментира "Апартаментгейт".

Позицията на Смилов по нашумялата тема е, че "това е скандал на самозабравянето, в чиято основа стои убеждението, че ако имаш пари и власт, всичко е позволено". Според политолога, фактът, че хората масово не могат да допуснат свободна журналистика и независимо разследване на НПО е сериозен проблем, задълбочаващ "убеждението, че когато контролираш медии, прокурори и служби, можеш да си позволиш и някои съмнителни сделки".

"Всъщност точно този байганьовски манталитет стои в основата на скандала с апартаментите... ГЕРБ трябва да се отърват преди всичко от този манталитет, а не само от отделни свои членове", заяви Смилов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във