Банкеръ Daily

Общество и политика

Апаратура за 1 милион лева събира прах в русенска болница

Животоспасяваща апаратура за над 1 милион лева събира прах в болницата в Русe, а данъкоплатците плащат ежемесечно по 5 хиляди лева за поддържането й, съобщи Нова телевизия.

В края на миналата година болницата в Русе получава като дарение от Здравното министерство нов, модерен ангиограф, купен с европейски пари.

За два месеца, ръководството на лечебното заведение оборудва помещения, назначава и обучава персонал. И когато новата апаратура трябва да започне работа, от болницата получават отказ за сключване на договор с касата. Формално - защото документите са подадени след 31 декември, въпреки че законът дава възможност, а практиката показва, че има и изключения.

От болницата започват да пишат жалби до всички институции. Междувременно лекарите са освободени, защото апаратурата не може да работи, а те ще загубят квалификацията си.

Аргументът за отказ на Здравната каса е, че в Русе има две частни клиники, извършващи тази дейност.

В същото време евентуален договор на болницата с касата означава, че частната клиника, която се намира на нейна територия, трябва да спре работа, защото представлява конкуренция.

Междувременно гаранцията на ангиографа тече. Болницата може да го използва, но за своя сметка.

“Проблемът на хората е, че от една страна, приемайки ги при нас с остър коронарен синдром, ние трябва да ги оценим и да ги насочим към друга болница. От друга страна, тези, които имат нужда от пейсмейкър, стимулатор, пациентите, които постъпват с бавен пулс и припадъци често, при тях трябва да бъде поставен временен стимулатор, с който да можем да ги транспортираме в друга болница извън Русе, за поставяне на постоянен стимулатор”, обясни д-р Пенка Каменова от русенската болница.

Процедура, при която, ако дарената апаратура работеше, можеше да спести на хората в Русе риска и разходите от пътуване до Варна или София.

Болницата в Русе печели дело и в Административния съд, но от Здравната каса обжалват. Дарената скъпа апаратура може и да заработи, но само ако за 2017 година от касата сключат договор с русенската болница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във