Банкеръ Weekly

Общество и политика

АП СКРИ АКЦИИТЕ НА МЕДИКА ОТ МАСОВИТЕ ПРИВАТИЗАТОРИ

Специалистите, занимаващи се с боново раздържавяване, отдавна критикуват Центъра за масова приватизация (ЦМП), че на провежданите от него публични търгове пуска акции от едва кретащи и дори вече фалирали предприятия. Наистина от време на време играчите във втората вълна на масовата приватизация биваха ощастливени с пускането на книжата на някое и друго печелещо дружество. Такова събитие се случи на деветия търг - инвеститорите получиха възможност да наддават за остатъчен държавен пакет от 13 хил. акции на Медика - Сандански. На аукциона среднопретеглена цена достигна 63 лв., а собственика си тогава смениха над 7500 книги. Нормалната практика на ЦМП е, когато на даден търг останат непродадени акции, те да бъдат пуснати на някой от следващите. И тъй като качествените предприятия, предлагани за масова приватизация, се броят на пръстите на едната ръка, инвеститорите бяха наточили зъбите си за непродадените поради високата си цена 5300 акции на фармацевтичния завод в Сандански. Те обаче не се появиха в тръжните обявления нито за 12-ия, нито за 13-ия бонов търг. Обвиненията за липсата им бяха насочени към ЦМП. Оттам обясниха, че продажбата на книжата на Медика е спряна след писмо от Агенцията за приватизация. В него се казвало, че акциите на фармацевтичното дружество трябва да бъдат изтеглени от боновата серия заради прекалено големи реституционни претенции към него. Книжата могат отново да се върнат в ЦМП след изясняването на този казус.


Ощетените масови приватизатори обаче са на мнение, че АП просто ще опита да изкара някакви пари от евентуалната касова продажба на пакета. Последната котировка на книжата на Медика на фондовата борса е 14 лв. за бройка. Но предлагане на акциите на дружеството от Сандански изобщо липсва. Това навежда на мисълта, че при евентуален конкурс пакетът от над 5 хил. книжа може да получи много по-висока цена. Така че приватизацията на държавния дял в Медика по касов път със сигурност би донесла над 100 хил. лв. на Агенцията за приватизация.


Случаят с фармацевтичното дружество е потвърждение на съмненията, че ентусиазмът на отрасловите министерства за захранване на централизираните търгове с качествени ценни книжа е отминал. На 13-ия аукцион, който започва на 2 октомври тази година, се предлагат акции само на 42 нови предприятия. И само едно от тях - пловдивският електротехнически завод ЕАЗ, е публично. Едва ли обаче инвестицията в това предприятие си заслужава парите. Защото през последните три години капиталът му е увеличен шесткратно - от 154 хил. лв. на 1 млн. лева. А на вложилите средства в бонове на 13-ия търг държавата предлага само 4629 акции. Междувременно ЦМП обяви резултатите от 12-ия бонов търг. Най-висока среднопретеглена цена - 62.60 лв. за книга, получиха акциите на Ваканционно селище Русалка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във