Банкеръ Weekly

Общество и политика

АП ПРЕГЪРНА ВЕЦОВЕТЕ

Агенцията за приватизация приключи първия конкурс за избор на консултанти, които ще работят по правните анализи и приватизационната оценка на 41-те малки ВЕЦ-а, обособени части от НЕК ЕАД. Процедурата за раздържавяването им бе открита на 13 юли. Въпросните централи са с мощност до 40 МВт. Крайният срок за изготвянето на всички документи за тяхното състояние е 14 октомври, което означава, че експертите разполагат с по-малко от месец.


Вече са разгледани офертите на фирмите, кандидатствали да изготвят информационните меморандуми на двайсет от ВЕЦ-овете. От пресцентъра на АП обаче засега се въздържат да съобщят името на оценителя, спечелил конкурса, защото не били подписани протоколите.


Срокът за подаване на оферти за оценители на останалите 21 централи изтича в края на септември.


Две са групировките, които отрано заявиха интерес да се включат в предстоящите сделки за ВЕЦ-овете. Това са Ей Ай Джи (AIG) и Нютон финанс мениджмънт груп (NFMG). Висши мениджъри на Ей Ай Джи поддържат идеята да инвестират в енергетиката ни, като участват в процеса на приватизация или застраховане на електроцентралите. Дружеството АЛИКО/Си И Ен Болкан Холдингс Лимитид, в което Ей Ай Джи има 50% дялово участие, държи над 85.6 % от Пощенска банка. Освен това групировката притежава в България две застрахователни дружества и не крие интереса си към сделката за ДЗИ.


От офиса на Нютон финанс България АД пък заявиха, че възнамеряват да участват във втория конкурс на АП за оценители на 21 ВЕЦ-а. Ако обаче не подадат оферта до 28 септември, когато изтича определеният от агенцията краен срок, със сигурност ще се включат в приватизацията на централите като консултанти и съдружници на някой от кандидаткупувачите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във