Банкеръ Daily

Общество и политика

АП: Българският лидер се бори с ендемичната корупция

Временният министър-председател на България призова в понеделник правителството да удвои усилията си за борба с ендемичната корупция, призовавайки за промени в прокуратурата, съдебната система и всички правоприлагащи органи, пише АП, цитирана от "Вашингтон пост".

Премиерът Стефан Янев говори по време на заседание на правителствения съвет за сигурност, който той свика, за да обсъди нови антикорупционни политики след санкциите на САЩ срещу българските чиновници и бизнесмени за тяхната "крупна" роля в корупцията.

Миналата седмица Министерството на финансите на САЩ обяви санкции съгласно Глобалния закона Магнитски срещу бившия депутат и медиен магнат Делян Пеевски, олигарха Васил Божков и бившия служител в службите за сигурност Илко Желязков за предполагаемите им роли в публичната корупция.

То също наложи санкции на 64 организации, за които се твърди, че са свързани с тях, като обяви, че този ход е най-мащабното му действие до момента, насочено против корупцията.

Санкциите срещу българите и компаниите ефективно спират достъпа им до финансовата система на САЩ, замразяват американските им активи и забранява на американците да имат вземане-даване с тях.

Янев заяви, че българското правителство ще се опита да сведе до минимум политическите и икономическите рискове за страната от санкциите на САЩ.

"Трябва да защитим държавните компании от налагането на финансови санкции. За тази цел трябва да предотвратим банкови транзакции с тези разследвани лица, за да не бъдат блокирани бизнеси и държавни компании", каза той.

Янев обаче призна, че санкциите на САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България има дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и последиците от това вече излизат извън границите й.

България, която е членка на Европейския съюз и НАТО, многократно е порицавана от западните си партньори, че не успява ефективно да се бори с корупцията. Организацията "Транспъранси интернешънъл", която следи за корупцията, обяви България за най-корумпираната държава в 27-членния ЕС.

Янев заяви, че корумпираната среда в България не само унищожава международния авторитет на страната, но и подкопава нейната политическа система и основите на нейната демокрация, правейки я нефункционална и неефективна.

"Няма начин да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика или функционираща социална система, без да решаваме основните проблеми с корупцията", каза той.

Временното правителство, назначено след завършилите с неубедителен резултат общи избори през април, направи поредица от разкрития за предполагаема корупция, включваща предишното правителство при бившия премиер Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във