Банкеръ Daily

Общество и политика

Антон Златанов: Палатковият лагер на "Орлов мост" не е законен

Според заместник-шефът на СДВР Антон Златанов палатковият лагер на "Орлов мост" е незаконен. А за да бъде премахнат, полицията трябва да използва прекомерна сила, която не отговаря на извършеното деяние.  "Хората на Орлов мост не са агресивни. При нас има йерархична структура, решенията се взимат по съответния ред", поясни Златанов. 

Той категорично отрече да е имало умишлено допускане на инцидента пред Румънското посолство, при който пострада автомобилът на жена с две малки деца. "Инцидентът е грозен и сериозен. Но ако продължават да се блокират кръстовища и се търси елемент на изненада, без да са информирани властите, ще има още такива инциденти", прогнозира Златанов. Той подчерта, че полицията не е закъсняла в реакцията си, а е започнала веднага, при първа възможност, отцепване на други улици, за да се гарантира преминаването на колите оттам. "По всяко време се чуват какви ли не призиви за блокиране, не можем да реагираме на всички тях", каза още старши комисар Златанов.

По негови думи същата вечер на телефон 112 е имало много сигнали от граждани, недоволни от незаконното блокиране на кръстовището. В Конституцията, която всички журналисти тези дни четат, не съществува термин "гражданско неподчинение", подчерта заместник-шефът на СДВР пред бТВ.  

Той е на менение, че обществото е разделено и поляризирано, но всичко, което се случва по софийските кръстовища и улици, е нарушение на правовия ред. "Ядосвам се за моментите, в които ни обвиняват в полицейщина, защото тактиката ни е достатъчно толерантна", категоричен е Златанов. "Ние не се стремим да пазим, която и да е било партия, ние пазим държавността", заяви той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във