Банкеръ Daily

Общество и политика

Антон Тодоров вече не е депутат, ДПС поиска оставката и на Валери Симеонов

Парламентът прекрати правомощията на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров. За напускането на Тодоров гласуваха 154 народни представители, 14 бяха против, а 11 се въздържаха. За разлика от съпратиеца си Делян Добрев, авторът на "Шайка" не получи подкрепа от актива на управляващата партия. Дебат в пленарната зала обаче имаше. Дискусията продължи около тридесет минути, но не се чуха призиви за неговото оставане в парламента, както преди седмица.

Изказвания направиха всички парламентарни групи.

Първо, социалистите обвиниха управляващите, че са създали своя мрежа за безпрецедентен натиск върху медиите, която води българската журналистика към дъното. От левицата подчертаха, че подкрепят протеста на журналистическата гилдия пред Министерския съвет. Според "червените" от ГЕРБ няма да успеят да запушат устата на медиите.

Социалистът Драгомир Стойнев също реши да дръпне реч от парламентарната трибуна. Той заяви, че явлението "Антон Тодоров" е разкрило "кухнята на ГЕРБ". По думите му само за седмица Тодоров се е превърнал от изключителна номинация за шеф на Комисията по досиетата в пречка за управляващата партия. "Той просто рязко дръпна маската и всички видяхме какво е ГЕРБ - вътрешна сила, която подрива демокрацията, националното единство и авторитета на институциите", изтъкна Стойнев, според когото Антон Тодоров е и символ на това как в политиката влизат хора, които я превръщат в мръсна работа. 

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обяви, че парламентарната му група ще гласува против оставката на Тодоров. Марешки обясни, че политологът не е "по-лош от Делян Добрев или Валери Симеонов". Според аптечния бос порочните практики на правителството трябва да се разглеждат в цялост. Зам.-председателят на Народното събрание изтъкна, че ще следи дали подобни случаи се изчистват от политическия живот. И подчерта, че хора като Антон Тодоров трябва да са в парламента, "за да не ги забравяме".

Йордан Цонев обяви, че ДПС ще поиска оставката и на вицепремиера Валери Симеонов. Причината е, че и той е използвал език на омразата. Както и че се е превърнал в символ на тази омраза. Логично, депутатите от движението подкрепиха напускането на Антон Тодоров. Според тях неговото оттегляне е навременно, особено след всичко, което се е случило в последните седмици в медиите. Цонев обаче подчерта, че Тодоров е използвал език на омразата и от парламентарната трибуна, а по този начин изказът му се е превърнал в официален. "Не е ли Валери Симеонов пионер на този език", обърна се Йордан Цонев и към патриотите в пленарната зала.

Интересно бе, че те не го репликираха. Позициите на управляващото мнозинство защити Тома Биков от ГЕРБ. Той обяви, че парламентарната му група вече е дискутирала поведението на Антон Тодоров и Валери Симеонов. Според депутатите от управляващата партия двамата имали "естетически проблем с изказванията", но не приели думите им като заплаха срещу журналистите. 

"В последните седмици сме свидетели на една компроматна война, която има за цел да свали демократично избрано правителство. Единственото стабилно мнозинство беше ГЕРБ и "Обединени патриоти", подчерта Биков. Той се съгласи, че езикът на омразата съществува, но не и че "управляващите говорят с езика на омразата, а опозицията - с езика на любовта". 

Депутатът от ГЕРБ заяви, че мнозинството "няма да влезе в тона на опозицията", а ще продължи да изпълнява програмата си, да управлява страната и да печели избори. Той призова БСП да започнат да спорят за "идеи, политики и програми", вместо нивото да се свежда до "личности и роднини". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във