Банкеръ Daily

Общество и политика

Антон Тодоров от ГЕРБ заплаши в ефир журналист с уволнение

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров, който в последните дни нашумя с безумни изказвания от парламентарната трибуна, заплаши в ефир да уволнени водещия на Нова телевизия Виктор Николаев. Политикът беше провокиран с въпроса дали решението за преговори с компанията "Грипен" за изтребители е взето от "една шайка, която иска да вземе 1.5 млрд. лв.".

Препратката към книгата "Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите", която Тодоров написа преди 4 години в критика срещу настоящата си партия и нейните лидери, вбеси политолога. "Много силни думи използвате, ще ви изядат хляба. Те изядоха и хляба на колежката ви - и тя беше тръгнала в някаква посока, но виждам, че нещо й липсва столчето", предупреди той Николаев, явно намеквайки за изненадващото оттегляне на Анна Цолова преди два месеца.

По-късно в интервюто Антон Тодоров извади схема с картинки и снимки и обясни, че представя роднински назначения в детска градина в община Брегово. В заключение попита водещия какъв въпрос би задал по тази тема. Репликата на Николаев "Защо сте наточен толкова на тази детска градина?" обаче никак не му хареса и той заплаши: "А, не, за такъв въпрос аз, ако бях шеф на "Нова", уволнявам".

Няколко часа след интервюто парламентарната група на ГЕРБ излезе с позиция, в която се разграничава от поведението на депутата и посочва, че той изразява личното си мнение. "Смятаме, че свободната журналистика има правото да пита и да задава въпроси. За нас няма лоши и неудобни въпроси, а неточни отговори", се казва в декларацията на ГЕРБ.

"Нова телевизия" разпространи кратко съобщение, че "приема отправянето на заплахи от публични фигури към журналисти за недопустимо поведение". "Ръководството на медията застава зад Виктор Николаев и останалите журналисти, чиято работа е да задават въпроси. Квалифицирането на журналистическите въпроси, вместо даването на отговори, е опит за подмяна на актуалните теми", се казва в позицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във