Банкеръ Daily

Общество и политика

Антон Новак проектира и създава Морската градина във Варна

Паметник на Антон Новак в Приморския парк във Варна.

Готов е техническият паспорт и е извършено енергийното обследване на къщата на създателя на Морската градина във Варна Антон Новак. Това са част от стъпките, предприети от общинската администрация за реконструкция и основен ремонт на сградата, съобщиха от общината. 

Община Варна е подала проектно предложение за дигитализиране на архива на паркостроителя. Финансирането ще е по програма „Морско дело и рибарство“, която предоставя възможности за инвентаризация на културни, исторически и природни обекти. Наследници на Антон Новак са готови да предоставят на общината ръчно изработени проекти, по които е направено озеленяването на различни зони в Морската градина, богат архив от снимки и лична кореспонденция и други архивни материали, които не са публикувани досега. 

Къщата на Антон Новак в Морската градина е частна държавна собственост и с договор, сключен между Областната администрация и общината, имотът е предоставен на общината за безвъзмездно управление. Състоянието на сградата е много лошо, затова е необходим основен ремонт и реконструкция. Идеята е сградата да бъде превърната в „Посетителски център – Антон Новак“ към РИМ - Варна, с постоянна експозиция, отразяваща живота и делото на Антон Новак, с възможности за провеждане на семинари, обучения, презентации, постоянни и временни изложби, конференции и други събития. 

Антон Ян Новак, с лично име по рождение Антонин, е чешки ландшафтен архитект, творил в България. Той е роден на 7 декември 1860 г., в село Винорж, Австро-унгарската империя (днес квартал на Прага).

Антон Новак отказва да приеме поканата на княз Фердинанд да заеме длъжността „царски шеф-градинар“ на царската резиденция Евксиноград, която е в северната страна на Приморския парк на Варна.

По-късно обаче пристига в България по покана на археолога Карел Шкорпил, при управлението на кмета на Варненската община Михаил Колони. Карел Шкорпил е чешко-български археолог и музеен деец, академик на БАН (1918 г.), създател (заедно с братята си Херман и Владислав) на българската археологическа наука и музейно дело, откривател на останките от първата българска столица Плиска. Почетен консул на Чехословакия.

Като начало през 1892 г. Антон Новак създава Търновската градска градина, както и Общинския разсадник във Велико Търново.

По поръчка на градската управа на Варна създава проект и започва осъществяването на един от най-големите градски паркове в България. Той взема присърце възложената му задача, а мястото бързо е почистено и картографирано. Засадени за първите редки растения. От Лонгоза, Странджа, дори от Цариград и Средиземноморието са донасяни с каруци ценни дървесни и цветни видове. Сред тях са бряст, липа, кестен, ясен и други. През 1899 г. поради „голямата деятелност“  на Новак общината му построява къща край входа на Морската градина (днес до сградата на Радио Варна).

Новак не само създава Морската градина на Варна - той проектира всички градини в града: градинката между двете сгради на театъра (тогава наречена Градска градина), парковете на Музея „Владислав Варненчик“ /Паркът музей „Владислав Варненчик“ е създаден през 1924 г. като лобно място на загиналите воини при битката при Варна, състояла се през 1444 г./, също на Девическата гимназия (днес Регионален исторически музей), както и озеленяването край църквите и по улиците на града.

Морската градина или Приморски парк е сред символите на града. Обявена е за произведение на парковото изкуство. На север Морската градина граничи с парка на държавно-правителствената резиденция Евксиноград. Тези два парка имат сравнително еднаква площ от около 820 декара. Разликата между тях е, че Морската градина се посещава от около половин милион души, а паркът на Евксиноград е за ползване само от президентството и правителството и се поддържа много по-добре.

Новак създава и парка при Аспаруховия вал, парка при църквата „Света Петка“, градините на Катедралния храм „Успение Богородично“, парка при църквата „Свети Николай“, парка при Арменското училище.

Той влага 35 години в благоустройството на града и ръководи общинската служба за озеленяване. Управител е на Морската градина от 1895 година. Създава и малък разсадник в днешната местност „Боровец“, край Варна. 

Въпреки тази своя дейност и големия си принос, Антон Новак завършва живота си в бедност. Всички негови потомци днес живеят във Варна.

 

Почит

За уреждането на парка при Музея „Владислав Варненчик“ Антон Новак получава орден „За гражданска заслуга“ от правителството на Полската република.

Около 2000 г. е поставен паметник в Морската градина, а през пролетта на 2009 г. на него е наречено площадчето с колонадата между централния вход на Морската градина и Фестивалния комплекс..

За Антон Новак е създаден документалният филм „Зеленият вълшебник“ на Радио-телевизионния център във Варна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във