Банкеръ Daily

Общество и политика

Антон Хекимян и Венелин Петков от БТВ съдят Валери Симеонов за клевета

Журналистите на от БТВ Венелин Петков и Антон Хекимян заведоха съдебното дело за обида и клевета срещу лидера на НФСБ и зам.-председател на парламента Валери Симеонов. Според исковата молба Симеонов е увредил честта и достойнството на двамата журналисти, нападайки ги с обиди и клевети, а атаката му е разчетена от редица съсловни организации като посегателство върху свободната журналистика. Хекимян и Петков претендират за нанесени неимуществени вреди и считат извършеното от Симеонов за виновно и непозволено увреждане.

До съдебното дело се стигна след остро изказване на Валери Симеонов в ефира на БНТ от 11 февруари, направено по повод развитието на събитията около бизнесмена Васил Божков и бившите му партньори Цветомир и Боян Найденови. В ефира на обществената телевизия Симеонов даде Венелин Петков и Антон Хекимян като пример за корумпирани журналисти и обяви, че ако зависи от него, би им пратил прокуратурата.

"Или телевизионните водещи не са корумпирани?! Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков. Какви са тези, на които на 15 декември им е казано цялата история на Найденови, престъпната схема на Божков с ощетяване на държавата със стотици милиони и те са мълчали?", заяви пред камерите Симеонов.

Атаката му дойде след отправени от самия Цветомир Найденов обвинения, че БТВ не е оповестила съдържанието на предоставени им през декември папки с разкрития около Божков.

От телевизията веднага излязоха в защита на двамата журналисти с аргумента, че всяко едностранно разкритие, включително това на Найденов, следва да бъде внимателно проверено. С позиции в подкрепа на двамата журналисти излязоха и други професионални медийни организации, нападките на Симеонов осъди и дирекция "Информация" на самата БНТ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във