Банкеръ Weekly

Общество и политика

Антизакон и хайки за пушачите

Здравното законодателство претърпя важни промени, които приближиха позициите на политически опоненти и скараха близки съпартийци. В рамките само на един ден две редакции на Закона за здравето и Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина преминаха през другарския съд на Народното събрание и парламентарната ресорна комисия. Най-ожесточени дебати предизвикаха проектите за изменения в Закона за здравето с вносители Волен Сидеров и Спас Панчев, засягащи забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Депутатите решиха да се правят на по-европейци от Брюксел, в резултат на което досегашният дискриминационен режим оцеля. Заради показното решение ресторантьорският и хотелиерският бизнес вероятно ще продължава да губи клиенти и да съкращава работни места. А пушачите цяла зима ще борят пневмонии и менингити с цигара в ръка на улицата и ще се молят да не легнат на плещите на безпаричното ни здравеопазване.


Здравният министър Таня Андреева каза, че всичко е въпрос на личен избор, а забраната защитавала здравето на непушачите и на работещите в заведенията. Но никой не кара насила първите да влизат в стъклените клетки на пушачите, нито пък вторите да работят в заведения, барове и дискотеки с цигарен дим. Въпрос на личен избор е...


Както посочи Спас Пенчев, забраната не е довела до намаляване на тютюнопушенето, дори напротив. Справка от Министерството на финансите доказва, че за последната година е регистрирано 8.5% увеличение на продажбите на бандероли. Изводът е, че българинът мрази някой да ограничава правата му и е готов дори да пропуши, за да наруши една безсмислена забрана. Която е в сила от юни 2012-а и според Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация е довела до спад между 50 и 70% от оборотите на заведенията. Поради занижените приходи в бранша много бизнеси са фалирали или са били принудени да съкратят до минимум броя на работещите, за да оцелеят. Така че псевдопазителите на здравето сега би трябвало да издирят всички уволнени, оставили семействата си без доходи и да им осигурят някаква здравословна работа - примерно като щатни сътрудници в парламента. Интересно, как държави като Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Испания, Португалия и Германия могат да регулират режим на тютюнопушене в някои обществени места с обособяване на самостоятелни помещения и при стриктно спазване на определени изисквания? А ние не можем.


Мир и любов се възцари в парламентарната здравна комисия, където герберите почти забравиха, че го играят контра. На второ четене там мина друга редакция на Закона за здравето, в резултат на която Националната здравноосигурителна каса ще покрива част от средствата, похарчени от българските пациенти за лечение в държави, членки на Европейския съюз. Здравноосигурените ще имат правото да получават медицински услуги в друга еврочленка по избор като първоначално ще плащат лечението си, а после ще кандидатстват пред здравната каса за възстановяване на разходите им. Общественият фонд ще плаща по ценоразписа на медицинските услуги у нас, а разликата ще остава за сметка на лекувалия се. Болницата, в която е постъпил даден българин, трябва да има договор със здравноосигурителната каса на територията на съответната държава.


Поправките в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина предизвикаха бегла форма на съпротива от опозиционерките Десислава Атанасова и Даниела Дариткова. Бившият здравен министър предложи да се премахнат няколко от новите параграфи, но номерът й не мина. Дариткова пък се противопостави на създаването на новия регулаторен орган в Изпълнителната агенция по лекарствата, който ще контролира търговията на дребно. В крайна сметка промените преживяха второ четене, а с тях агенцията получава картбланш да контролира издаването на разрешителни за нови аптеки и паралелния износ на лекарства за чужбина. Новосъздаденият експертен съвет ще подпомага издаването на разрешителни за търговия на дребно с лекарства. Контролният орган съвсем не изглежда безпристрастен, тъй като в него влизат трима представители на Българския фармацевтичен съюз. Съсловната организация обединява дребните собственици на аптеки, които открай време водят война с големите вериги. По думите на вносителя Емил Райнов повечето експерти гарантират по-голяма прозрачност. Да видим...

Facebook logo
Бъдете с нас и във