Банкеръ Weekly

Общество и политика

Антитела ликвидират смъртоносната ебола

Заразените с вируса убиец се транспортират само със специални камери.

Истерията около светкавичното разпространение на смъртоносната болест ебола остави на заден план страховете от глобална СПИН епидемия. В САЩ и Канада стриктно измерват температурата на всички пристигащи пътници от Западна Африка, Великобритания предприе драконовски мерки за охрана на границите си, на летището в Белград също извадиха термометрите. Самолети кацат аварийно заради пасажери със симптоми на обикновен грип, пациенти със съмнения за ебола са поставени под карантина в Белгия, Бразилия, Канада и Щатите. В Прага полицията отцепи централната железопътна гара заради ганаец, а македонците затвориха в хотел 70 души заради починал англичанин, който се оказа, че е имал цироза на черния дроб, предизвикана от проблеми с алкохола. Американците дори обявиха награда от 1 млн. долара за този, който създаде най-добрия проект за защитен костюм срещу ебола. Тази паника, надхвърляща всички познати граници, от една страна, е оправдана, тъй като болестта е много страшна.

По данни на Световната здравна организация заразените с ебола в “огнищата” на болестта Гвинея, Сиера Леоне и Либерия скоро ще надхвърлят 9000 души, от които над 4400 вече са починали. Заместник генералният директор на организацията Брус Ейлуърд предупреди, че ако в следващите 60 дни не се засилят мерките за справяне с епидемията, още много хора ще загинат. От “Лекари без граница”, които работят “на терен”, също изнесоха потресаваща информация - 16 от техните медици са се заразили с ебола, а девет не са между живите.

Дали обаче светът е обречен да се сблъска с невиждана досега пандемия? Ако се доверим на учените - по-скоро не, тъй като


страшният вирус всъщност е уязвим


и при правилно и навременно лечение шансовете на болните “да прескочат трапа” са огромни. Какво показват фактите? Извън Африка, в останалия свят, досега са регистрирани едва 16 случая на доказано заразени от филовируса, предизвикващ ебола. Седем от тях са в САЩ, по три са в Испания и Германия, а по един пациент са приели във Франция, Великобритания и Белгия. От тях в процес на лечение са шест души, а останалите 10 случая са приключени. Интересното е, че шестима пациенти напълно са преборили болестта, а починалите са четирима. По принцип ебола инфектира човешкия организъм, като пробива  клетката и инжектира в нея малка част от вирусна молекула. Тя окупира “машината” на клетката и я използва, за да създаде повече копия на вируса, които да превземат другите клетки.

Всички излекувани от ебола са имали чудодейни кръвни антитела, които са ликвидирали вируса. Това са Y-образни протеини, които се лепват за вирусите и играят ролята на щит, предпазващ клетката. От Световната здравна организация препоръчват болните да бъдат третирани с преливане на кръвна плазма от излекувани пациенти, но все още не е доказано, че антителата са универсално лекарство за всеки. На принципа на “заключената врата” действа и единствената използвана, но все още непреминала клиничните тестове ваксина -  американската ZMapp. Тя представлява защитен “коктейл” от три различни антитела, извлечени от мишка и генно модифицирани, за да “работят” в човешкото тяло. При тестовете с маймуни ZMapp дава 100% успеваемост, но все още


не се знае дали е напълно безопасна


за хората. По непотвърдени данни с тази ваксина доброволно се лекува испанската медицинска сестра Тереса Ромеро, която е настанена в мадридската болница “Карлос III”. Първоначално състоянието й бе много тежко, но впоследствие тя дойде в съзнание, а папарашки клипове показаха, че Ромеро вече е в състояние да се изправи на леглото си. Лекар и санитар, лекувани със ZMapp в Либерия, също са със значително подобрение в състоянието, но пък друг медик почина, въпреки че приемаше медикамента.

И други държави напредват с разработката на ваксина срещу ебола. Руските биомедици работят по създаването на цели три ваксини, едната от които е от деактивиран вирусен щам, а останалите две са генноинженерни модификации. Руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова обяви, че те ще бъдат направени до половин година, като първата вече е влязла в лабораториите за клинични изпитания. В Оксфорд също изследват върху хора новосъздадената ваксина срещу ебола, която може да влезе в употреба още в началото на 2015-а. Тя е базирана върху копирането на ген от вируса, който се вкарва в клетката и създава там защитен протеин, идентичен с този на агресора. Япония е готова да предложи експерименталното лекарство “Авиган”, като то дори бе пуснато на пазара от фармацевтичната компания “Тойама Кемикъл”.

Но докато чакаме официално одобрена ваксина, най-добрата защита остава превенцията. Засега е доказано, че ебола


се предава само чрез директен контакт


с телесни течности, тоест ако слюнка, кръв или повръщано попаднат в очите, носа или устата на друг човек. Вирусът “изскача” и върху кожата на заразения, но само в доста напреднал стадий на болестта. Ебола може да оцелее няколко часа върху сухи повърхности, например върху дръжки на врати и плотове, но почистващите препарати го убиват. При заразените симптомите обикновено се появяват между 8 до 10 дни след приемането на вируса, но има случаи, когато болестта се развива чак след три седмици.

Първоначално ебола много прилича на грип - започва с главоболие, висока температура и силни мускулни болки. Втората фаза е свързана с диария и повръщане. После идва най-страшното - масивни вътрешни и външни кръвоизливи, придружени с рязко падане на кръвното налягане, в резултат на което сърцето, бъбреците и черния дроб спират да функционират. Вирусът наистина е страшен. Но големият шанс на човечеството е, че, за разлика от сезонните вируси, ебола не се предава по въздушно-капков път чрез вдишване.

Нито пък може да “се пипне” в инкубационния му период, преди да се появят симптомите на болестта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във