Банкеръ Daily

Общество и политика

Антикорупционният закон на Кунева няма да се гледа в този парламент

Антикорупционният закон, известен като закона на вицепремиера Меглена Кунева отпадна от програмата на правната комисия и парламента. Това, на практика означава, че той няма да бъде гласуван в рамките на 43-тото Народно събрание.

Депутатите от ДПС, БСП и Патриотичния фронт поискаха на заседанието на правната комисия проектът да отпадне, заради малкото оставащо време на парламента. Срещу това остро реагира Димитър Делчев от Реформаторския блок, който обвини представителите на трите партии в това, че се страхуват от борбата с корупцията.

Вицепремиерът в оставка Меглена Кунева, която присъства на заседаниетно на комисията заяви, че проектът е бил подкрепен на първо четене с 130 гласа, което е солидна подкрепа и призова депутатите все пак да започнат обсъждането му на второ четене, за да може този парламент ще отчете успех в борбата с корупцията.

При първото гласуване днес - ГЕРБ и Реформаторския блок - 8 души бяха "за" включването на проекта в дневния ред на комисията, а "против" бяха от депутатите от ДПС и БСП, а Патриотите се въздържаха. Делчев поиска прегласуване, защото Патриотичният фронт е подкрепил проектозакона на първо четене. След повторния вот обаче гласовете на въздържалите се и тези "против" бяха дори с един повече от тези на подкрепящите включването на точката в дневния ред и така тя отпадна.

Меглена Кунева заяви, че все пак това може би е по-добрият изход за законопроекта, защото е съществувал риск текстовете да бъдат окастрени, но все пак е разочарована.

Facebook logo
Бъдете с нас и във