Параграф22 Daily

Общество и политика

Антикорупционният фонд праща записа за подкуп на Кьовеши

Европейската прокуратура под ръководството на Лаура Кьовеши ще се заеме със скандалния случай на опит за подкуп на шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов. За това информира Антикорупционният фонд (АКФ), който посочва в сигнала си до европрокуратурата, че  в оповестената в медиите информация за фитосанитарния контрол на ГКПП “Капитан Андреево" има съмнения за увреден финансов интерес на Европейския съюз.

Както е известно в българското медийно пространство се появи аудиозапис, за който се твърди, че съдържа данни за предлагана имотна облага на ръководителя на БАБХ проф. Христо Даскалов. Според съдържанието на записа от Даскалов се иска да не създава пречки на дружеството, осъществяващо фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево“, срещу което му се носи "една документация“ в плик, който той отказва да вземе.

Според АКФ от тази информация може да се направи предположението, че създаденият ред за фитосанитарен контрол през частно търговско дружество на външната граница на Европейския съюз на ГКПП "Капитан Андреево“ може да е довел до ощетяване на бюджета от несъбрани такси. Освен това навярно е използван за продължителен внос в нарушение на митническия режим на територията на ЕС през България и разпространение към останалите страни-членки на всякакви стоки и вещества, включително и поставени под контрол или забранени, от което могат да бъдат увредени финансовите интереси на общността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във