Банкеръ Daily

Общество и политика

Антиките, иззети от офиса на Божков, вече са 6566

Продължават действията по разследването в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. „Московска“ №43. В хода на извършените през август 2020 г. претърсвания в няколко помещения в офиса са иззети нови 234 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности. При действията по разследването, извършени в периода от 9 до 14 септември 2020 г. са иззети нови 82 ценни предмета, сред които и ритони с висока културно-историческа стойност. 

Така общият брой на иззетите артефакти достигна 6566, при регистрирани от обвиняемия Васил Божков по реда на Закона за културното наследство, общо 212. Това съобщиха от Специализираната прокуратура.

Действията по разследването, свързани с изземване на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им, уверяват от обвинението.

Прокуратурата публикува видео и снимков материал от проведените действия по разследването в помещения в сградата на ул. „Московска“ № 43 в столицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във