Банкеръ Weekly

Общество и политика

АнтиГЕРБ опълчение ще брани честността на изборите

S 250 3381eca4 6884 4473 80dc fc81235bb9c2
S 250 3b321c99 ba43 456b a5b3 fc6ea484939a

"Отровното трио" – проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и пиар експертът Арман Бабикян, проведе през седмицата първа среща с извънпарламентарни формации, посветена на това как да се осигури честност на предстоящите парламентарни избори. Че никой вече не вярва на управляващите, е повече от ясно. По-важното в случая е не кой се отзова на поканата, а кой не дойде.

Правим своеобразна ГДБОП (това е абревиатурата на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в МВР - бел. ред.) - гражданско антимафия-обединение срещу организираното купуване на гласове, обясни Мая Манолова след разговорите. "Това е обединение на извънпарламентарната опозиция за честността на вота. Срещу начина, по който Бай Ганьо прави избори в България. Имах предвид как Бойко Борисов прави избори. Не е по силата на една партия или на един субект (извън управляващите) да опази изборите в 12 000 секции от изборни измами, които включват фалшификация на протоколите, социологии в изборния ден, избирателните списъци, мъртвите души", допълни тя.

Бившият омбудсман разясни, че участниците в срещата заедно ще предложат, регистрират и

създадат мрежа от наблюдатели,

която да покрие тези 12 000 секции в страната. Ще има и застъпници, които да се застъпят за една или друга гражданска листа. Всички ще могат да качват протоколите от секциите в онлайн платформа, така че гражданите да се информират за реалните резултати от вота. Това всъщност ще е основата на паралелно броене, което да е ясно в реално време.

Организациите от работната среща ще поканят международни наблюдатели. Ще бъде създаден и видеоканал, в който да се публикуват видеа с изборни нарушения.

"Единственият начин за опазване на изборите е обединението на усилия на граждани, граждански организации и част от извънпарламентарните субекти, които ще участват на следващите избори. Всичко ще е равно отдалечено от централите на организациите, за да са спокойни гражданите, че енергията им ще е към опазване на изборите, а не към употребата им от един или друг субект", каза още Манолова.

На поканата на „Отровното трио”, смятано за организатор на започналите в началото на юли антиправителствени протести, очаквано се отзова Мая Манолова и нейната Гражданска платформа „Изправи се.БГ”. Шоуменът Слави Трифонов също изпрати представител на партията си „Има такъв народ”, въпреки че тя не участва в протестите, но ги подкрепя от телевизионния екран.

Не се яви „Демократична България”,

при все че е един от най-дейните участници в демонстрациите.

Съпредседателят й и лидер на „Да, България” Христо Иванов се опита да даде някакво обяснение, от което се разбра следното:

И ние сме за честни избори, но ако седнем на една маса с Мая Манолова, Слави Трифонов и „Отровното трио”, нашите избиратели няма да ни разберат, ще ни заподозрат в съглашателство и предателство и ще ни накажат. Затова ние предлагаме нашите идеи за осигуряване на честни избори и който желае може да се присъедини към тях и да предложи свои.

"В последните дни имаше няколко призива за координиране между различни заинтересовани страни на усилията за гарантиране на честността на изборния процес. За избягване на всякакъв съпътстващ политически “шум”, предпочитам да отговоря писмено и публично, и да бъда максимално конкретен като представя пакета от мерки, по който вече действаме ние. Надявам се това да спомогне за фокусиране на усилията по същество. Отворени сме за взаимодействие по нашите инициативи, както и да разгледаме други конкретни предложения в тази посока. Това са ангажиментите, които поемаме, и ще се радваме към тях да се присъединят и други заинтересовани, с цел постигане на честни и свободни избори. Отново, отворени сме за конкретни предложения за сътрудничество по тези мерки или по други смислени предложения", бе позицията на Христо Иванов.

Повече от месец вече "Демократична България" самосиндикално набира свои застъпници и наблюдатели в социалните мрежи. Колкото и доброволци да се явят обаче, те едва ли ще могат да покрият всичките 12 000  избирателни секции.

Всъщност, привържениците на "Демократична България" не крият недоверието си към "Отровното трио" и по време на протестите - тяхното ядро се събира

пред БНБ, а не пред "сцената" на триото.

- до фонтана срещу президентството.

Другата причина е връзката на тримата интелектуалци с формацията на Мая Манолова. На последните кметски избори в София те имаха доста топли връзки с нея. Разбираемо е донякъде и притеснението на "Демократична България" да легитимира Слави Трифонов, като седне на една маса с него.

Както обикновено и в тази ситуация не липсват конспиративни теории. Под сурдинка се мълви, че триото ще прави нова дясна партия. В основата й ще бъде "Единна народна партия" (ЕНП) на Мария Капон, чийто член е Арман Бабикян, макар че в нито един момент от вече четиримесечните протести не е демонстрирал това.

Според анализатори положението в дясното обединение "Демократична България" е сложно. Там е ДСБ, чиито представители не признават никакви компромиси и до фанатизъм се пазят да не се докоснат до нещо дори розовеещо, да не говорим за червено. За тях е по-голям грях да седнат на една маса с БСП или с Мая Манолова, отколкото за пореден път да изгубят избори. Също така няма как извисени обитатели на "кула от слонова кост" да застанат рамо до рамо с "чалгар", пък било то и в името на някаква кауза. Дори това да е събарянето на

общ враг, който съсипва държавата.

Същото го видяхме на местните избори – част от електората на десницата не подкрепи Манолова на втория тур срещу Фандъкова, не гласува и за червените районни кметове, въпреки че левите хора дадоха гласа си за кандидатите на "Демократична България".

Отделен е въпросът за съперничеството между лидерите в обединението – детската болест на десницата. Тя вече 30 години така и не седна да прочете мъдрата уж детска книжка „Мечо Пух”. Един от емблематичните цитати на симпатичното мече гласи: „Не можеш да седиш в твоя ъгъл на гората, чакайки другите да дойдат при теб. Понякога трябва ти да ходиш при тях”. Затова тази десница отстъпи нишата си на популистката партия на Бойко Борисов.

Но е факт, че опозиционните на ГЕРБ формации са изправени пред трудния избор как все пак да има някакво сътрудничество между тях, без това да означава, че ще управляват заедно или ще правят някакви коалиции.

Според някои наблюдатели на политическите процеси е странно и отсъствието на БСП от споменатата среща, защото и тя е опозиционна партия и нейни симпатизанти и членове участват в протестите. Освен това и тя се бори за провеждане на честни и свободни избори. Доколкото е известно обаче идеята на "Отровното трио" е първо да събере под едно знаме извънпарламентарните антиГЕРБ формации, а на следващ етап да води разговори с парламентарната опозиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във