Банкеръ Daily

Общество и политика

Антигенните тестове ще станат безплатни, след като бъдат приравнени с PCR тестовете

Антигенните тестове за COVID-19 ще станат безплатни след като бъдат приравнени към PCR тестовете. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов на пресконференцията в Министерството на здравеопазването след среща с представители на Българския лекарски съюз и на Националната здравноосигурителна каса при премиера Бойко Борисов.

Заповедта за приравняването на двата типа тестове ще бъде издадена на 21 декември. А на базата на мнението на експертите ще се прецени дали положителният резултат от антигенен тест ще е основание за поставяне под карантина и изолиране на контактни лица.

Българският лекарски съюз настоява да не се облекчават противоепидемичните мерки преди коледните празници.

Председателят на БЛС Иван Маджаров подчерта, че не се наблюдава намаляване на броя заболели у нас, нито на хората в интензивно отделение. "За нас всяко отхлабване на тези мерки би било рисковано за здравната система веднага след Нова година", посочи той.

Маджаров заяви, че лекарите приветстват решението антигенните тестове да бъдат приравнени до някаква степен към PCR-ите, тъй като те са от съществено значение за бързото идентифициране на болните.

Здравното министерство гарантира, че със задна дата - от 1 ноември, професионалистите по здравни грижи също ще получават допълнителни средства на стойност 360 лв. месечно заради работата им на първа линия в борбата с коронавируса.

Здравният министър обяви, че днес ще се проведе заседание на Надзорния съвет на НЗОК, на което ще се входира предложението за допълнителните средства. 

На пресконференцията стана ясно, че Лекарският съюз ще излъчи свой представител, който ще се присъедини към Националния оперативен щаб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във