Банкеръ Daily

Общество и политика

Антифашистка демонстрация срещу Луковмарш в София

Пред Централна баня в София се събраха противници на провеждането на Луковмарш.

За поредна година в София се провежда антифашистка демонстрация под мотото „Без нацисти по улиците ни!“.

Протестът прерасна в шествие по централните софийски булеварди. Участниците се обявиха против омразата и разделението и в подкрепа на равенството без значение от раса, етнос, пол и икономическо положение.

Протестиращите скандираха „София не е фашистки град“ и носеха плакати с надписи „Хора, бдете!“ и „Без нацисти по улиците ни!“.

„Тук съм, защото подкрепям борбата за един по-добър свят, в който можем всички заедно да живеем без дискриминация, без предразсъдъци и насилие. Също така не подкрепям въздигането на всякакви нацистки или други тоталитарни идоли, каквото е шествието Луковмарш, срещу което също сме тук“, каза пред БНР участничка в демонстрацията.

„Това е нашата форма на протест срещу провеждането по-късно на Луковмарш, една профашистка, ксенофобска проява, екстремистка, с която ние няма как да се съгласим“, заяви евродепутатът Петър Витанов (БСП/ПЕС).

По-рано срещу Луковмарш се обявиха и различни партии, и неправителствени организации. 

Днес следобед в София се очаква да се съберат желаещи да участват в шествие, наричано Луковмарш, въпреки че няма съгласуване от страна на Столичната община.

Организаторите от Българския национален съюз са обявили като мото: „Ние не капитулираме“. Това събитие миналата година беше ограничено до митинг пред къщата на генерал Христо Луков. То е подлагано и на международни критики - от еврейски организации и посолства на чужди държави у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във