Банкеръ Daily

Общество и политика

Анкетната комисия за НАП реши да удължи срока си на действие

Красимир Ципов

Временната анкетна комисия в Народното събрание, свикна заради хакерската атака срещу Националната агенция за приходите, прие решение за удължаване на срока си на действие. Предложението направи председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Красимир Ципов.

Проектът на решение предвижда работата на временната анкетна комисия да бъде удължена до 30 ноември 2019 г. "За" предложението гласуваха единодушно 9 народни представители, без "против" и въздържали се". Окончателното решение трябва да бъде взето от пленарната зала. За времето на работа на комисията до момента са проведени четири заседания, в които са изслушани представители на ДАНС, Комисията за защита на личните данни, представители на Държавна агенция "Електронно управление", Апелативната специализирана прокуратура и на Специализираната прокуратура. Идеята е да бъдат поканени представители на Нотариалната камара, на Висшия адвокатски съвети на други институции, за да се установи наличието на проблеми, свързани с ежедневната дейност, причинени от теча на данни от приходната агенция.

От БСП в лицето на Румен Гечев заявиха, че подкрепят удължаването с условието това да е единственото удължаване на срока на действие на тази комисия. "Очакваме договорите между НАП и софтуерните фирми", посочи социалистът. Той отчете, че БСП проявява изключителен интерес. И предложи да бъде направена среща с министъра на финансите.

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Халил Летифов също изрази подкрепата си за удължаването на  дейността на органа. Той обърна внимание, че настоящият период също ще бъде натоварен. И отчете, че и удълженият срок на действие може да се окаже недостатъчен.

Ципов обясни, че на заключителните заседания да бъдат изслушани освен НАП и представители на Министерство на финансите. предложението на левицата ще бъде зачетено. Депутатът от ГЕРБ прояви разбиране и към аргументите на Халил Летифов но отбеляза, че не е необходимо срокът на работа да бъде удължен след 30 ноември 2019 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във