Банкеръ Daily

Общество и политика

Анкара: Злонамерени кръгове се опитват да ни скарат с България

Мевлюд Чавушоглу

На приятелството ни не може да бъде навредено с подобни игри. Смятаме, че злонамерени кръгове се опитват чрез публикации в българските медии да наранят турско-българското приятелство. Това заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой във връзка с изявления, които по думите му се приписват на турския външен министър по повод закона за вероизповеданията в България, съобщи информационната агенция "Ихляс хабер ажансъ".

Аской има предвид думите на турския министър на външните работи Мевлюд Чавушоглу, че Турция се е намесила по отношение на българския Закон за вероизповеданията. Той заяви, че в разговор с външния министър Екатерина Захариева е изразил притеснения, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност. "Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи, и нарушаваше правата. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени".

"Турция поддържа много близки и добри отношения с България. Сънародниците в България внасят специално допълнително значение на отношенията ни с България. Турция и България като две съседни, приятелски и съюзнически страни полагат грижи за ненамеса във вътрешните си работи. В същото време външните министри на двете страни осъществяват конструктивен и дружески диалог помежду си, провеждат консултации по много въпроси и това е напълно естествено. В този контекст наскоро нашият министър е споменал за разговор, който е провел преди време с българския външен министър във връзка с промените в приетия от българския парламент Закон за вероизповеданията и международните норми в това отношение, но думите му са били погрешно преведени и са изкоментирани по различен начин и изопачени в българските медии. Някои злонамерени среди се опитват по този начин да навредят на турско-българското приятелство", заяви говорителят на турското външно министерство.

Хами Аксой подчертава, че приятелството между Турция и България е поставено върху здрави основи и не може да му бъде навредено с подобни игри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във