Банкеръ Daily

Общество и политика

Ангелов: Ваксината на "АстраЗенека" не причинява нищо

"Ваксината на "АстраЗенека" не причинява нищо. До момента няма доказателства, които да потвърждават такива твърдения. Изчакваме да видим Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) какво ще каже днес. Имаме съдебномедицинска експертиза от Пловдив, която ще излезе днес, най-късно утре. Българите ще разберат каква е истината“, каза здравният министър Костадин Ангелов по повод спряната имунизация с препарата на "АстраЗенека" в редица страни, включително и в България, заради съмнения, че тя може да е причината за настъпили смъртни случаи.

"Ако истината е такава, каквато твърдят всички учени до момента, ваксинацията ще продължи", допълни министърът. С възобновяването на масовата ваксинация записаните часове в е-регистъра ще бъде бъдат автоматично презаверени за нов ден и час.

"Ваксините на „АстраЗенека“, с които разполагаме на склад, са около 100 000. До края на месеца се очаква да дойдат още 180 000. В момента се правят ваксини на хората по ваксинационните фази. Не можем да си позволим да изхвърляме дози, защото някой не е дошъл в часа, в който му е казано", изтъкна Костадин Ангелов. "Ще получим достатъчно ваксини, за да не остане българин, който желае да се ваксинира", каза още той.

Здравният министър се обърна към хората, които са ваксинирани с „АстраЗенека“. Той увери, че няма риск за живота и здравето им.

"България е поръчала ваксини от "Пфайзер" и от "Модерна", така че да могат да се ваксинират по три милиона българи с всеки вид. По предварителни данни трябваше да бъдат поръчани ваксини, с които щяхме да можем да ваксинираме два пъти повече от населението ни, което означаваше България да плати около 600 млн. лв. Ако бяхме поръчали цялото количество по квота, щеше да има въпроси това безстопанственост ли е, с тези пари, които сме дали, дали не можехме ли да купим хеликоптери, да оборудваме или построим болници", ядоса се министърът. "Въпросът е защо фирмите производители не спазват договорките за доставка. С много голяма грижа и смесени чувства прочетох публикация, че има изнасяне на над 30 млн. дози от ЕС за други държави", подчерта той и изрази надежда, че това не е така. "Именно затова българският премиер настоя ваксините, които сме поръчали, да започнат да идват в страната ни. Ако ваксините идваха по начина, по който ги бяхме поръчали, можехме всеки месец да ваксинираме по 600 хиляди души", оправда ресорният министър недостига на ваксини.

По думите му спирането на ваксинирането е превенция: "Не виждам нищо лошо в това, че България беше една от първите държави, спрели ваксинацията с ваксината на "АстраЗенека". Всички решения, взети до момента, засягащи ваксинацията, са стъпвали на лекарска експертиза. Когато се получиха данни, че имаме неблагоприятно събитие, което би могло да бъде и нежелана лекарствена реакция, направихме това, което трябва да бъде направено, защото това беше събитие, което ако се докажеше, че и тази партида има отношение към него, това щеше да бъде втора партида. Наш дълг - лекарски, медицински, експертен, е да бъде взето това решение, докато докажем, че 100 процента ваксинирането няма отношение към настъпилото нежелано събитие."

За руската и китайската ваксина министър Ангелов коментира, че за да бъде доставена една ваксина в България, ясно е записано в директива от 2004 г., транспонирана в българското законодателство, че всеки един медицински препарат - биологичен или на основата на биотехнологии, засягащ лечението на ново заболяване, за да бъде доставен и пуснат в употреба в България, задължително трябва да мине през централизирана процедура през ЕМА. Това е закон, който гарантира безопасност на ваксината и доказаната й ефикасност. Ако бъде издадено разрешение за тези ваксини, България няма колебания за поръчка на тези ваксини, увери министърът.

Той потвърди, че в цялата страна вече има много деца, които са положителни за коронавирус. Почти всички са с пневмонични изменения в белите дробове: "За наша голяма радост медицината побеждава и към момента няма затруднения в лечението или неблагоприятен изход."

За изборите Ангелов заяви, че те са обезпечени и ще протекат безопасно в условията на тази пандемия. "Изборите идват и си отиват" Политиците идват и си отиват. Този народ остава. И ако всички политици пречупват тази пандемия през изборите, хората ще разберат кой кой е."

На въпрос дали тази трета вълна ще бъде последната, той заяви, че няма как да знае подобно нещо.

"В момента наблюдаваме нещо, което е различно отпреди - пациентите влизат и излизат от болниците по-бързо. 10-дневният период на мерките е минималният, който слагаме, за да видим има ли резултат. Нека да не подхождаме песимистично, нека хората бъдат спокойни", отговори министърът на въпрос защо е избран точно 10-дневен период. "Знаем какво да направим и знаем как да го направим, и сме го доказвали много пъти досега", отбеляза Ангелов. "Недостиг на легла в страната няма, заети са 7800 легла от над 40 000. Имаме усещане за повишен натиск към определени лечебни заведения, но към момента той се преодолява", каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във