Банкеръ Daily

Общество и политика

Ангелов разреши на РЗИ-тата да затварят каквото преценят

"Ситуацията в страната е сериозна. Имаме няколко места, където се усеща сериозен натиск върху лечебните заведения. Ситуацията обаче е под контрол и продължаваме да обсъждаме с директорите на РЗИ-тата допълнителните мерки. Това обяви в Кюстендил здравният министър Костадин Ангелов. 

Министърът прочете свое съобщение във "Вайбър", което е изпратил до ръководителите на регионалните здравни инспекции в страната. От съобщението става ясно, че Ангелов разрешава на РЗИ-тата да налагат ограничения по собствена преценка. Те могат да затварят молове, заведения, фитнеси, училища. Здравният министър уверява директорите на инспекциите, че ще застане зад решенията им.

Ангелов уточни, че не трябва да се бърза, а да се взимат добре обмислени решения. Но няма мерки, които не биха били въведени при нужда. 

"Притеснени сме за всички наши сънародници, които се завръщат от Африка. Знаете, че една дестинация нашумя изключително много през последните седмици сред българските туристи", каза министърът, визирайки Занзибар. "Ще предприемем всичко необходимо, включително и въвеждане на карантина за завръщащите се", добави той.

Министърът на здравеопазването е категоричен, че парламентарните избори ще се проведат. "Направено е всичко за безопасното им провеждане", подчерта той. 

Където се налага, учениците ще остават по домовете си и ще преминават на онлайн обучение. Това се отнася и за малките ученици, и за детските градини.

"Където има области с висока заболеваемост, ще насочваме повече ваксини, за да придобива населението по-голямо ниво на имунитет", каза още здравният министър. Затова и в област Кюстендил днес работят три мобилни екипа за ваксинация. 

По повод недостига на ваксини, Ангелов посочи, че такъв има в целия свят: "За огромно наше съжаление фирмите производители не изпълняват договореностите, които са разписали и определения график."

През март се очаква да пристигнат 500 000 дози ваксини. "Ако това се случи до края на месец март, и ако успеем да ги приложим, ще имаме около 700 000 ваксинирани", увери министърът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във