Банкеръ Daily

Общество и политика

Ангелов призова към разумен дебат за отварянето на заведенията

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов призова пред журналисти в Стара Загора към разумен дебат на предстоящата среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове, на която ще бъдат обсъдени възможни варианти за тяхното функциониране.

Той изтъкна, че днес вече не говорим за закъснели линейки и загубени човешки животи, за дефицит на легла в болниците, защото проблемите са били решени с добрата организация. По думите му резултатите са впечатляващи, но уроците не са научени от всички.

"Днес не може да забравим с лека ръка положените усилия и утре отново да се върнем в изходяща позиция", посочи министърът.

Здравният министър също потвърди, че от 4 февруари ще отворят врати училища, спортни зали и културни центрове и уточни, че при установено стабилизирано ниво на смъртност ще бъдат остлабени още мерки.

Той изтъкна, че България води консервативна, но далновидна политика при овладяване на кризата причинена от коронавирусът. Костадин Ангелов повтори известната мисъл "Народ, който не познава историята си, може да повтори грешките".

Министърът беше на откриването на обновената Клиника по хематология в Университетската болница в Стара Загора.

Днес Националният оперативен щаб също препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки по време на работното съвещание, което премиерът свика в Министерския съвет с представители на НОЩ, ваксинационния щаб и министри.

В рамките на заседанието бе потвърдено решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред. От началото на февруари врати отново ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове.

Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това. 

От Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията Всички заведения за хранене да отворят на 1 февруари, а нощните клубове на 12 февруари, при спазване на всички противоепидемични мерки, действащи от преди забраната за работа. За това настояват от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията. 

От бранша искат до 31 януари да бъдат изплатени компенсациите за затворени обекти, както и компенсациите на персонала за ноември и декември, а до 10 дни след датата на кандидатстване да бъдат изплатени компенсациите за персонала за януари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във