Банкеръ Daily

Общество и политика

Ангелов призна за проблемите с ваксинационната програма

Днес за първи път ресорният министър проф. Костадин Ангелов призна за проблеми с ваксинационния план у нас. Пред журналисти във Враца той определи темпа на COVID имунизациите като "недобър" и заговори за недоверие към институциите.

"Има лични лекари, които съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират. Това е неразбираемо за мен като лекар (…) Да, медицината е изкуство, но в случая науката ни казва ясно и точно, че ваксините, с които разполагаме, са минали през всички фази на изпитване, те са сигурни и гарантират нормален живот, ако се ваксинира 70% от нашето население", коментира той.

И отбеляза, че в събота и неделя по под 100 души са били ваксинирани у нас.

"Натъкваме се на един много неприятен факт – създава се организация за ваксинирането на определена група хора и пристигат от тази група около 70%. Трябва много бързо да се намерят хора да се ваксинират, за да не се изхвърля ваксината", посочи проф. Ангелов.

Здравният министър коментира още, че няма натиск върху лечебните заведения нито във Враца, нито във Видин и Монтана.

"Има известно нарастване на заболеваемостта във Враца, но няма натиск върху лечебните заведения. После ще отида да видя как са нещата в болницата, в Спешна помощ, за да разбера дали това, което говорихме, е така и дали колегите имат нужда от нещо. Директорите на РЗИ ме увериха, че няма нужда от допълнителни количества лични предпазни средства, консумативи и дезинфектанти. Темпът на ваксинациите според мен върви с недобър темп по различни причини. Добрата новина е, че в хладилниците и в трите региона няма останали количества ваксини, има само дозите от последните доставки от оксфордската ваксина, които се разпределят", посочи здравният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във