Банкеръ Daily

Общество и политика

Ангелов предлага епидемичната обстановка да се удължи с 3 месеца

"Ще направим предложение да бъде удължена епидемичната обстановка с 3 месеца." Това заяви в отговор на депутатски въпрос министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който бе изслушан в парламентарната здравна комисия.

"Допускаме, че новият щам е вече тук", каза Ангелов. И добави, че ще има известно разпускане на мерките според начертаните приоритети. Това ще важи за сектори като образование, здравеопазване, спорт и култура, като в рамките на 14 дни ще бъде проследено развитието на ситуацията у нас.

"Нещата са притеснителни в Европа заради лошите тенденции, свързани с новия британски щам, защото той се разпространява по-лесно и по-бързо - един преносител заразява 2,6 души. Ако се случи това в България, а с голяма вероятност се допуска, ще постави в риск бъдещите противоепидемични мерки“, обясни министърът.

Ангелов отчете, че ваксинационният план се изпълнява добре. "Когато първите 35 000 дози ваксина пристигнаха в България, сериозно обсъждахме дали всички те да бъдат направени като първа доза, или да гарантираме и втора доза от тях", каза той.

Анализирайки се ситуацията с регулярността на доставките и стъпвайки на минал опит, здравите власти са допуснали възможността, че може да има забавяне на доставките.

"Оказахме се прави", отчете министърът, уточнявайки, че ако всички дози са били направени, сега 17 000 българи нямаше да могат да получат втората доза от ваксината: "Заради забавяне на доставките от първата фирма в Италия, например, сериозно е нарушен ваксинационният план и втората доза не може да се направи навреме, което компрометира изграждането на имунитет."

"Когато се регистрира и третата ваксина от екипа в Оксфорд, очакваме много големи доставки в България и ще започнем да ваксинираме масово", увери здравният министър.

До края на този месец се очаква да има решение за препарата на "АстраЗенека".

Facebook logo
Бъдете с нас и във